Кафићи крцати, а кафа никад скупља

16.02.2024. 17:00
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Ни вртоглава поскупљења кафе не спречавају бројне Бањалучане да напуне баште кафића, а за омиљени напитак, зависно од тога у којем дијелу града сједите, сада је већ потребно издвојити до три и по марке.

Поскупљења су поново “ухватила залет” почетком мјесеца, а како тврде угоститељи, биће настављена и наредних дана. Нове цјеновнике правдају већим платама, којима желе да задрже конобаре, јер многи одлазе због сезонских послова, што је горући проблем угоститеља у граду на Врбасу.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Горан Куртиновић потврдио је за “Глас Српске” да је дошло до поскупљења кафе, најављујући да ће цијена овог напитка у просјеку бити од 2,50 до три марке. Куртиновић је нагласио да су неки угоститељи већ подигли цијене, а неки ће то учинити у наредном периоду.

- Просјечна цијена кафе неће бити три и по марке, то је сигурно. Овај износ зависиће од врсте и квалитета кафе, конобара, услуге, опремљености објекта. Када се све то узме у обзир, неко ко кафу наплаћује три и по марке значи да ће више зарадити од онога што наплаћује по двије марке - рекао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, велики проблем је, већ са првим прољећним данима, одлазак конобара на сезонски рад.

 - Немамо другог начина него да повећамо цијену, ево у овом случају кафе. Не можемо дати радницима оно што немамо, морамо зарадити да бисмо им дали веће плате. Јесте мало непопуларна мјера, али немамо пуно избора - рекао је Куртиновић.

Ипак, наглашава да су и даље цијене пића у највећем граду Српске повољније него у великим градовима у региону.

- Ако видите какве су цијене у Сарајеву, Загребу, Љубљани или Београду, све је неупоредиво скупље код њих. Проблем је то што је стандард наших људи пуно нижи у односу на поменуте средине. Угоститељски објекти раде исто, а промет пада и до 40 одсто - рекао је Куртиновић.

Екипа “Гласа Српске” обишла је кафиће у самом центру града, гдје је у просјеку за кратки еспресо потребно издвојити од 2,50 до три марке.

- Још нисмо кориговали цијене, али пратећи трендове, и ми ћемо посегнути за том мјером. Већ два радника имају отворене понуде за рад у Макарској, морамо их задржати. Видјећемо, до љета ће сигурно кафа бити три марке - рекли су из једног кафића у центру града.

У близини студењака цијене су по правилу повољније, тако је и сада, а кафа у овом дијелу града кошта од двије до двије и по марке. Студент Дарко Марић наглашава за “Глас Српске” да је прије двије године кафа коштала марку и по, као и пиво.

- Ријетко идемо у центар, наш скроман буџет то не може поднијети јер дјевојка и ја, када одемо тамо на кафу и неки колач, то је минимално 15 марака - рекао је Марић.

Пиво

Осим кафе, посебно у топлим љетним данима, једно од освјежења и омиљених пића, како Бањалучанима тако и туристима, је пиво. Угоститељи кажу да до сада није било поскупљења, што радује све пивопије.

- Цијене пива остале су исте. Видјећемо, идемо ка љету, тако да ћемо размислити, посебно мислим на точено, није искључено да поскупи за пола марке - рекли су из једног бањалучког паба за “Глас”.

Милош Васиљевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.02.2024. 07:49
    Dabogda ugostitelji skapali od gladi! Nikad im dosta ne bilo!
Повезане вијести
Шта је здравије ујутро, чај или кафа? Шта је здравије ујутро, чај или кафа?
Требамо ли пити кафу када смо болесни Требамо ли пити кафу када смо болесни
Кафићи никад пунији, кафа никад скупља Кафићи никад пунији, кафа никад скупља
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    12h 56m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    12h 38m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    13h 32m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    10h 27m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    9h 29m
    0