Kafići krcati, a kafa nikad skuplja

16.02.2024. 17:00
1
IZVOR: glassrpske.com

Ni vrtoglava poskupljenja kafe ne sprečavaju brojne Banjalučane da napune bašte kafića, a za omiljeni napitak, zavisno od toga u kojem dijelu grada sjedite, sada je već potrebno izdvojiti do tri i po marke.

Poskupljenja su ponovo “uhvatila zalet” početkom mjeseca, a kako tvrde ugostitelji, biće nastavljena i narednih dana. Nove cjenovnike pravdaju većim platama, kojima žele da zadrže konobare, jer mnogi odlaze zbog sezonskih poslova, što je gorući problem ugostitelja u gradu na Vrbasu.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Goran Kurtinović potvrdio je za “Glas Srpske” da je došlo do poskupljenja kafe, najavljujući da će cijena ovog napitka u prosjeku biti od 2,50 do tri marke. Kurtinović je naglasio da su neki ugostitelji već podigli cijene, a neki će to učiniti u narednom periodu.

- Prosječna cijena kafe neće biti tri i po marke, to je sigurno. Ovaj iznos zavisiće od vrste i kvaliteta kafe, konobara, usluge, opremljenosti objekta. Kada se sve to uzme u obzir, neko ko kafu naplaćuje tri i po marke znači da će više zaraditi od onoga što naplaćuje po dvije marke - rekao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, veliki problem je, već sa prvim proljećnim danima, odlazak konobara na sezonski rad.

 - Nemamo drugog načina nego da povećamo cijenu, evo u ovom slučaju kafe. Ne možemo dati radnicima ono što nemamo, moramo zaraditi da bismo im dali veće plate. Jeste malo nepopularna mjera, ali nemamo puno izbora - rekao je Kurtinović.

Ipak, naglašava da su i dalje cijene pića u najvećem gradu Srpske povoljnije nego u velikim gradovima u regionu.

- Ako vidite kakve su cijene u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani ili Beogradu, sve je neuporedivo skuplje kod njih. Problem je to što je standard naših ljudi puno niži u odnosu na pomenute sredine. Ugostiteljski objekti rade isto, a promet pada i do 40 odsto - rekao je Kurtinović.

Ekipa “Glasa Srpske” obišla je kafiće u samom centru grada, gdje je u prosjeku za kratki espreso potrebno izdvojiti od 2,50 do tri marke.

- Još nismo korigovali cijene, ali prateći trendove, i mi ćemo posegnuti za tom mjerom. Već dva radnika imaju otvorene ponude za rad u Makarskoj, moramo ih zadržati. Vidjećemo, do ljeta će sigurno kafa biti tri marke - rekli su iz jednog kafića u centru grada.

U blizini studenjaka cijene su po pravilu povoljnije, tako je i sada, a kafa u ovom dijelu grada košta od dvije do dvije i po marke. Student Darko Marić naglašava za “Glas Srpske” da je prije dvije godine kafa koštala marku i po, kao i pivo.

- Rijetko idemo u centar, naš skroman budžet to ne može podnijeti jer djevojka i ja, kada odemo tamo na kafu i neki kolač, to je minimalno 15 maraka - rekao je Marić.

Pivo

Osim kafe, posebno u toplim ljetnim danima, jedno od osvježenja i omiljenih pića, kako Banjalučanima tako i turistima, je pivo. Ugostitelji kažu da do sada nije bilo poskupljenja, što raduje sve pivopije.

- Cijene piva ostale su iste. Vidjećemo, idemo ka ljetu, tako da ćemo razmisliti, posebno mislim na točeno, nije isključeno da poskupi za pola marke - rekli su iz jednog banjalučkog paba za “Glas”.

Miloš Vasiljević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.02.2024. 07:49
    Dabogda ugostitelji skapali od gladi! Nikad im dosta ne bilo!
Povezane vijesti
Šta je zdravije ujutro, čaj ili kafa? Šta je zdravije ujutro, čaj ili kafa?
Trebamo li piti kafu kada smo bolesni Trebamo li piti kafu kada smo bolesni
Kafići nikad puniji, kafa nikad skuplja Kafići nikad puniji, kafa nikad skuplja
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 15m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 46m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 29m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 21m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 36m
    0