Како дјеца с аутизмом реагују на петарде (ВИДЕО)

24.12.2023. 13:42
3
ИЗВОР: katera.news

Са сезоном празника, креће и сезона петарди. Много се прича о томе колико стреса пуцање петарди доноси кућним љубимцима, али и малој дјеци, посебно онима са аутизмом.

Аутистична дјеца различито реагују, а родитељи често не могу да објасне дјетету да није у опасности, јер свака промјена рутине код њих изазива узнемиреност и осјећај панике. Експанзије петарди, ракета и топовских удара учестале су уочи празника, па је за ту дјецу сваки излазак на улицу потенцијална опасност.

Стручњаци упозоравају да петарде дјеци са аутизмом, хиперсензитивној на звукове, али и другој дјеци са сметањама, не само што загорчавају празнике, већ и у великој мјери отежавају свакодневни живот.

Сваки пут када вам падне на памет да запалите петарду, вратите је у џеп и сјетите се да та бука изазива јаке нападе страха, плакања, узнемирености, агресије и аутоагресије.

Дозволимо и особама са аутизмом да уживају у празницима.

Прије неколико година на друштвеним мрежама објављен је потресан видео који показује како дјеца са аутизмом реагују на звук петарди. Наиме, на видеу се налази дјевојчица с поремећајем аутистичног спектра и жена, вјероватно њене мајке, која је покушава утјешити након што се уплашила због праска петарде.

Видео погледајте ОВДЈЕ

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Veselinka 24.12.2023. 14:52
    Dođite u Pale. Svako poslijepodne i veče djeca - delinkventi bacaju petarde oko Hrama. Po svemu sudeći još nikome nije eksplodirala u ruci. U humanitarnim akcijama pozivom odvajamo sredstva za liječenje sugrađana a svaki dan se potroše desetine maraka na ovu sumanutu i destruktivnu zabavu. Koliko koštq jedna petarda? Dnevno ih odjekne 40-50. Petarde se kupuju, ne rastu na grani. Ko ih kupuje? Roditelji. Kome? Svojoj djeci.
  • Generic placeholder image
    Vedrana 19.12.2022. 13:48
    Inace djeca sa autizmom mogu da reaguju tako na vise jakih zvukova cak i zvuk auta, voza, aviona, masinice za sisanje to se desava zbog poteskoca u senzornoj integraciji. Ali nisu tu samo djeca sa autizmom, tu su sva djeca koja se plase koja mogu da dozive jakonstresan trenutak i traumu koja ce da ih prati kroz cijeli zivot. Ali ta moda petardi nece nikada da stane... Bez obzira na poteskoce koje prouzrokuje jer zarada je puno bitnija. Srecni praznici
  • Generic placeholder image
    Petar 19.12.2022. 11:19
    Hoćemo li to doživitno objašnjavati da petarde NIJE normalno bacati među ljude, djecu, životinje ..? Ne moli nikoga ništa, ne treba gledati video zna se da su petarde na štetu svima, pa nerijetko i onih koji ih bacaju nego rebni 1000KM roditelja kad uhvatiš klinca koji je bacio, da vidiš kako će opasti prodaja petardi maloljetnim licima i nećeš je čuti više da pukne.
Повезане вијести
Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због сина прелази хиљаде километара Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због сина прелази хиљаде километара
„Петарде нису играчке“ - Драматично упозорење родитељима пред празнике „Петарде нису играчке“ - Драматично упозорење родитељима пред празнике
Кампања "Петарде нису играчке" Кампања "Петарде нису играчке"
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    13h 3m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    13h 20m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    8h 0m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    12h 25m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    13h 56m
    5