Kako djeca s autizmom reaguju na petarde (VIDEO)

24.12.2023. 13:42
3
IZVOR: katera.news

Sa sezonom praznika, kreće i sezona petardi. Mnogo se priča o tome koliko stresa pucanje petardi donosi kućnim ljubimcima, ali i maloj djeci, posebno onima sa autizmom.

Autistična djeca različito reaguju, a roditelji često ne mogu da objasne djetetu da nije u opasnosti, jer svaka promjena rutine kod njih izaziva uznemirenost i osjećaj panike. Ekspanzije petardi, raketa i topovskih udara učestale su uoči praznika, pa je za tu djecu svaki izlazak na ulicu potencijalna opasnost.

Stručnjaci upozoravaju da petarde djeci sa autizmom, hipersenzitivnoj na zvukove, ali i drugoj djeci sa smetanjama, ne samo što zagorčavaju praznike, već i u velikoj mjeri otežavaju svakodnevni život.

Svaki put kada vam padne na pamet da zapalite petardu, vratite je u džep i sjetite se da ta buka izaziva jake napade straha, plakanja, uznemirenosti, agresije i autoagresije.

Dozvolimo i osobama sa autizmom da uživaju u praznicima.

Prije nekoliko godina na društvenim mrežama objavljen je potresan video koji pokazuje kako djeca sa autizmom reaguju na zvuk petardi. Naime, na videu se nalazi djevojčica s poremećajem autističnog spektra i žena, vjerovatno njene majke, koja je pokušava utješiti nakon što se uplašila zbog praska petarde.

Video pogledajte OVDJE

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Veselinka 24.12.2023. 14:52
    Dođite u Pale. Svako poslijepodne i veče djeca - delinkventi bacaju petarde oko Hrama. Po svemu sudeći još nikome nije eksplodirala u ruci. U humanitarnim akcijama pozivom odvajamo sredstva za liječenje sugrađana a svaki dan se potroše desetine maraka na ovu sumanutu i destruktivnu zabavu. Koliko koštq jedna petarda? Dnevno ih odjekne 40-50. Petarde se kupuju, ne rastu na grani. Ko ih kupuje? Roditelji. Kome? Svojoj djeci.
  • Generic placeholder image
    Vedrana 19.12.2022. 13:48
    Inace djeca sa autizmom mogu da reaguju tako na vise jakih zvukova cak i zvuk auta, voza, aviona, masinice za sisanje to se desava zbog poteskoca u senzornoj integraciji. Ali nisu tu samo djeca sa autizmom, tu su sva djeca koja se plase koja mogu da dozive jakonstresan trenutak i traumu koja ce da ih prati kroz cijeli zivot. Ali ta moda petardi nece nikada da stane... Bez obzira na poteskoce koje prouzrokuje jer zarada je puno bitnija. Srecni praznici
  • Generic placeholder image
    Petar 19.12.2022. 11:19
    Hoćemo li to doživitno objašnjavati da petarde NIJE normalno bacati među ljude, djecu, životinje ..? Ne moli nikoga ništa, ne treba gledati video zna se da su petarde na štetu svima, pa nerijetko i onih koji ih bacaju nego rebni 1000KM roditelja kad uhvatiš klinca koji je bacio, da vidiš kako će opasti prodaja petardi maloljetnim licima i nećeš je čuti više da pukne.
Povezane vijesti
Sve boje autističnog spektra – priča jedne mame o ljubavi, borbi i uspjehu Sve boje autističnog spektra – priča jedne mame o ljubavi, borbi i uspjehu
Srpski glumac kreće na hodočašće do Moskve: Zbog sina prelazi hiljade kilometara Srpski glumac kreće na hodočašće do Moskve: Zbog sina prelazi hiljade kilometara
„Petarde nisu igračke“ - Dramatično upozorenje roditeljima pred praznike „Petarde nisu igračke“ - Dramatično upozorenje roditeljima pred praznike
Najčitanije
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    4h 10m
    5
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    23h 21m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    4h 0m
    0
  • Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme čeka ove sedmice
    16h 23m
    0
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    2h 1m
    0