Како је АЕК пркосио НАТО бомбама

07.04.2021. 20:46
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Фудбалски клубови АЕК из Атине и Партизан 7. априла славе успомену на једно од историјских достигнућа клубова, које превазилази спортске оквире.

Наиме, у прољеће 1999. године, АЕК је одиграо пријатељску утакмицу против црно-бијелих у Београду на Благовести 7. априла, током НАТО бомбардовања, које је почело 24. марта 1999. године.

Главни покретач иницијативе био је Димитрис Мелисанидис власник АЕК-а, а уз сагласност фудбалског сектора и, посебно, капитена тима, Демиса Николаидиса, на основу којих је грчки клуб донио историјску одлуку. То је био опасан пут, јер су такозване паметне бомбе које су НАТО снаге бацале на територију Србије биле одговорне за многе трагичне грешке.

Атињани су путовали преко Мађарске за Београд и успут су видјели све ужасе разореног Новог Сада. Навијачи АЕК-а су кренули дан прије тима у конвоју од пет аутобуса, а предводио их је Манолис Глезос, грчки партизан, који је пркосно скинуо 1941. године фашистичку заставу са Акропоља.

Меч је и одигран у јеку бомбардовања Србије од стране НАТО снага. Првотимци оба тима су пред 15.000 навијача, док је на снази била ваздушна опасност, истрчали са симболом мете на дресовима уз транспарент са поруком: “НАТО, прекини рат, прекини бомбардовање”.

На трибинама стадиона у Хумској вијориле су се заставе Србије и Грчке, уз повике: ,,Србија, Србија, Грчка, Грчка”…Меч је завршен резултатом 1:1, а гол за црно-бијеле постигао је Матеја Кежман, за АЕК Зогулис. Меч је судио Дејан Делевић из Београда са помоћницима Крстивојем Филиповићем и Стеваном Четником, пише Блицспорт.

За време меча сирене за узбуну се нису оглашавале, али је утакмица прекинута у 68. минуту, када су се двије навијачке групе побратимиле. То је био тренутак који је АЕК унио у срца читавог српског народа. Након утакмице у ресторану на стадиону приређен је заједнички коктел, а Грци су морали да журе, како би напустили територију Србије прије мрака, док су домаћини морали да се спреме за још једну ноћ бомбардовања.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље"
Служен парастос и положен вијенац на гроб Милице Ракић
На данашњи дан 1999. убијена Милица Ракић
Најчитаније
 • Медвјед напао чобанина, изгризао га и поломио му руке
  19.04.2021
  1
 • Ухапшен мушкарац из Пала због пуцњаве у затвореном простору
  20.04.2021
  0
 • Рогатичанин тешко повријеђен у саобраћајној незгоди
  19.04.2021
  0
 • Пљачка пумпе у Источном Новом Сарајеву
  19.04.2021
  3
 • Влада смијенила десет директора у "Шумама Српске"
  19.04.2021
  3