Како је Вухан постао најпосјећенији град у Кини

03.11.2020. 13:35
0
ИЗВОР: bbc.com/serbian

Вухан је некада био симбол пандемије Ковида-19, али живот се вратио у нормалу у овом кинеском граду са 11 милиона становника.

И не само то.

На изненађење многих, Вухан, у ком се први пут појавио корона вирус у децембру прошле године, био је најпосјећенији град у Кини током Златне недјеље, прославе које трају од 1. до 7. октобра.

Град је имао скоро 19 милиона посјетилаца током празника, према бројкама Министарства за културу и туризам покрајине Хубеи.

За то вријеме, остатак свијета погодио је други талас Ковида-19, који је у неким земљама заразио више људи него први.

Али на другом крају свијета, у овом "херојском граду", како га је назвао кинески предсједник Си Ђинпинг, вирус дјелује као непријатна и посебно далека успомена, ако је вјеровати званичним подацима.

Кинеска влада тврди да у Вухану не постоји ни један једини забиљежени случај вируса корона, али разне организације и експерти сматрају да ова изјава мора да се узме с одређеном резервом.

"Препород" Вухана

У склопу прославе Златне недјеље, власти су организовале "флеш моб" на вуханској жељезничкој станици.

На снимку догађаја објављеном на друштвеним мрежама, виде се окупљене хиљаде људи, како пјевају и машу црвеном кинеском заставом.

- Послије Ковида-19, Вухан је препорођен, снажнији и виталнији - написала је Хуа Чуњинг, замјеник директора Информативног одјељења при Министарству вањских послова, након што је поставила промотивни видео.

- Како би прославили предстојећи Дан државности, људи су се у граду окупили за "флеш моб" пјевајући "Моја земља и ја" - написала је она.

Вивијен Ву, уредник хонгконшке редакције ВВЦ-јевог сервиса на кинеском, каже да власти, уз помоћ државних медија, покушавају да изграде имиџ да је у Вухану све у реду.

- И до одређене мјере, то је и истина: људи путују по читавој Кини, а посебно у Вухан - објашњава она.

Закључно са 26. октобром, Кина је забележила 91.151 случајева Ковида-19 и мање од 5.000 смрти.

САД, чији је број становника четири пута мањи, забиљежиле су више од 8,5 милиона случајева заразе и око 225.000 смртних случајева.

- Има нових случајева у Кини, али изгледа да их нема у Вухану. А ако их и има, влада јасно ставља до знања да даје све од себе да ефикасно и брзо спречи нову епидемију - каже Ву.

Државни подстицај

До "васкрсења" Вухана као омиљеног кинеског туристичког одредишта није дошло пуким случајем - то је посљедица подстицаја националних и регионалних власти.

У августу су власти Хубеија саопштиле да ће око 400 туристичких локација у покрајини бити бесплатне за посјетиоце из читаве земље од тог мјесеца па до краја године.

И иако је број посјетилаца на овим локацијама ограничен на 50 одсто максималног капацитета, а посјетиоци морају да буду подвргнути контроли тјелесне температуре, реакција је била неочекивана.

Према новинској агенцији Синхуа, најмање 1.000 путничких агенција и више од 350 хотела придружило се владиној кампањи нуђења попуста посјетиоцима.

Претварање Вухана у туристичко одредиште може да се доживи као демонстрација вјере кинеских власти у властите способности да изађу на крај са пандемијом.

То представља и златну прилику за давање подстицаја похараној туристичкој индустрији.

И поред бројних непознаница у вези са вирусом корона, знамо како се преноси и шта су симптоми.

Владина "побједа"

Винсент Ни, експерт за Кину ББЦ-јевог Свјетског сервиса, каже да влада можда заиста користи Вухан у пропагандне сврхе, али истиче да је кампања "заснована на чињеницама" које "показују да се ситуација поправила".

- Људи знају да се Вухан опоравио; нико не би посјетио град да још увијек има корона вируса - каже Ни.

Вухан је постао међународно познат по томе што је био епицентар пандемије корона вируса.

- Кинези су спремни да путују у Вухан, који је био епицентар Ковида-19 и то је, са владине тачке гледишта, побједа - додаје он.

Упркос знацима опоравка, Кинеска туристичка академија предвиђа да ће 2020. године приходи од туризма опасти за 52 одсто, у поређењу са 2019. годином. Очекује се да ће број домаћих путовања опасти за 43 одсто.

А Винсент Ни сматра да се ствари постепено враћају у нормалу, али велико је питање да ли ће тај опоравак потрајати.

- Како се приближава зима, јављају се сумње у то да ли ћемо имати други талас у Кини или не - каже он.

Мач са двије оштрице

Ни каже да се осјећање "нормалности" шири се кроз читаву земљу, а на улицама се виђа све мање и мање људи са маскама.

За више од 20 милиона становника Пекинга, главног града земље, маске више нису обавезне, на примјер.

- Ово показује да се ситуација драматично поправила, али то може да буде и мач са двије оштрице, зато што вирус није нестао - објашњава он.

Према Међународном монетарном фонду (ММФ), Кина ће бити једина свјетска економија која ће имати позитиван раст ове године, са порастом БДП-а од свега 1,9 одсто - Кина је у просјеку имала више од шест одсто раста сваке од претходних шест година.

И иако се чини да њена туристичка индустрија почиње да назире мало свјетла на крају тунела, други сектори економије и, изнад свега, приходи најугроженије популације, претрпјели су тежак ударац претходних мјесеци.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у благом порасту Цијене нафте у благом порасту
Цијена нафте у паду за више од долар Цијена нафте у паду за више од долар
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 37m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 0m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 33m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 30m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 21m
    0