Како касне вечере утичу на организам?

11.08.2023. 21:10
0
ИЗВОР: ljepotaizdravlje.ba

Посезање за храном у касним вечерњим часовима је посљедица стреса, који покреће низ патолошких промјена у организму.

Патолошки процеси ометају лучење хормона који регулишу осјећај глади, али и рад метаболизма. Када се хормонални баланс поремети, мијења се биоритам цијелог организма. Поремећајем лучења кортизола и инсулина, долази до смањеног лучења два хормона среће, допамина и серотонина.

Однос хормона глади и ситости, грелина и лептина, такође се мијења под утицајем стреса. Овај хормонални дисбаланс ремети сан, али и потребе за храном у касним вечерњим сатима, што на дуже стазе доводи до поремећаја метаболизма и повећане гојазности.

Потреба за касним оброком најчешће се јавља код женских особа, изложених превеликом стресу. Такође, потреба за касним оброцима, може се јавити и као посљедица различитих дијета, које подразумијевају изгладњивање током дана, усљед чега је организам изморен и осјећа потребу за храном у касним вечерњим сатима.

Симптоми укључују нагле промјене расположења, уношење више од 25 одсто потребних дневних калорија приликом вечерњег оброка, одсуство апетите ујутру. Главни показатељ ових поремећаја у исхрани је чињеница да једете из досаде, без ужитка у храни, недостатак осјећаја ситости и појачана потреба за слаткишима.

Ако поремећај исхране није посљедица здравственог стања, већ начина живота, уз промјену режима исхране и усвајање неколико здравих навика, упорношћу и трудом, једноставно ћете промијенити животни стил и престати да уживате у касним вечерама. Да бисте ово постигли, најбитније је да током дана једете здраве и квалитетне оброке, богате свим нутритијентима, неопходним за функционисање организма. У том смислу, најкалоричнији оброк требало би да буде доручак, док би за вечеру требало јести протеине и мало куваног поврћа, са минималним процентом здравих масти.

Заборавите на оно правило да након 18 часова не би требало да једете, јер ћете се на тај начин додатно изгладнити. Битно је да посљедњи оброк буде четири сата пред одлазак на спавање. Уз то, поштујте правило пет оброка, који се састоје од три главна оброка и двије ужине.

Да бисте се отарасили ове лоше навике, важно је да ослушкујете свој организам, усвојите поменуте здраве навике и сами изградите правилан биоритам.

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 4m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 48m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 24m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    37m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    31m
    0