Како опрати зимске капуте и јакне у кућним условима?

27.10.2019. 12:40
0
ИЗВОР: Љепота&Здравље

Већина од нас никада не би сањала да цијелу сезону не опере фармерке или мајицу. Зашто је онда зимска одјећа – која је једнако важна као и оне друге, ако не и више – тако често изостављена из "забаве"?

У реду, капут не дира директно наше тијело. Али чак и ако се не дотакне кожа или зној, он заправо успоставља контакт с другим, загађенијим стварима током дана – издувним гасовима аутомобила, падавинама, разним загађењима…

Чишћење зимског капута није само питање добре хигијене, већ ћете му тако и продужити "рок трајања". Брига за зимске капуте ће повећати њихову дуговјечност у надолазећим сезонама.

Правилно прање потребно је једном или двапут годишње и увијек перите капут на крају сезоне прије дуготрајног складиштења. Посебну пажњу посветите рукавима. Чишћење зимских капута много је лакше него што очекујете, а ми вам доносимо неколико савјета…

Вунени капути

Звучи невјероватно, али заправо можете машински опрати вунене капуте. То је у основи исти процес као и прање џемпера. Прво третирајте мрље с одстрањивачем мрља за вуну. Затим окрените капут изнутра према ван и ставите га у мрежасту врећицу за веш, исперите је хладном водом на вуненом, њежном или ручном циклусу машине за прање веша. Пазите да користите детерџент који је посебно дизајниран за вуну или кашмир. Коначно, сушите га избјегавајући директну сунчеву свјетлост или изворе топлоте (јер се вуна може скупити).

Перјане јакне

Поступак прања започиње исто као и код вуненог капута – претходно третирајте било какве мрље, а затим их окрените наопако и оперите унутар мрежасте врећице на деликатном програму прања, користећи топлу или хладну воду. (Свакако уклоните све одвојиве крзнене дијелове или детаље од вјештачког крзна прије прања – и поновно, користите детерџент погодан за вуну.) У овом случају, требали бисте осушити јакну у машини за сушење веша. Осушите на ниској температури и понављајте док капут није потпуно ослобођен влаге, јер ће то спријечити буђ. Треба извадити јакну из сушилице на пола циклуса и протрести је како бисте распоредили пуњење.

Умјетно крзно

Да би био као нови, препоручују се третирање било каквих мрља средством које је погодно за умјетно крзно и ручно оперите детерџентом погодним за вуну. Након што га пажљиво оперете, оставите га да се намаче 30 минута прије него га исперете у хладној води. Код сушење, положите га равно или објесите – никад не стављајте умјетно крзно у сушилицу. Можете употријебити чешаљ широког зуба како бисте га "почешљали".

Јакне за оутдоор активности и скијање

Ако сте скијаш (или нека други пустолов/ка), можда сте упознати с мрљама од бљузге – и колико их је тешко уклонити. Трик је намочити јакну прије прања. Узмите средство за уклањање мрља и умасирајте га у мрље. Затим намочите јакну у топлу воду 30 минута, додајући избјељивача за рубље, ако су мрље јаке. Ако ваша јакна садржи пуно мрежица, најбоље је ручно прање у хладној води с мало детерџента, остављајући да се намаче 30 минута и испере хладном водом. Ако не, можете га машински опрати у мрежастој врећици на осјетљивом циклусу, користећи хладну воду ако су мрље изашле, или врућу воду ако су се задржале. Затим положите јакну на сухо, далеко од врућине или сунца.

Коментари 0
Повезане вијести
Како да вам одјећа не изблиједи од прања Како да вам одјећа не изблиједи од прања
Ваш тип косе одређује колико често треба да је перете Ваш тип косе одређује колико често треба да је перете
Шта кажу стручњаци: Колико често треба прати косу? Шта кажу стручњаци: Колико често треба прати косу?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 30m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    3h 54m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 38m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 48m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    20h 54m
    0