Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?

02.05.2024. 09:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико требате наслиједити имовину, те нисте сигурни како тече овај поступак, односно да ли сте у реду за насљедство, у наставку ћете моћи прочитати како је то прописано законом у БиХ.

Када се стиче насљедство?

Насљедно право се стиче у тренутку смрти оставиоца, с тим да се оставински поступак покреће по службеној дужности, у року 30 дана након што суд прими смртовницу или извод из матичне књиге умрлих. У оставинском поступку се утврђује ко су насљедници оставиоца, шта чини заоставштину, те која још права у погледу оставине припадају насљедницима и другим особама.

Иначе, заоставштина умрлог се насљеђује по насљедним редовима, а у првом реду су дјеца и брачни/ванбрачни супружник, који насљеђују на једнаке дијелове.

Прије подјеле заоставштине могу постојати различите ситуације, попут постојања брачне стечевине, постојања уговора о доживотном издржавању или тестамента, који измјењују ток оставинског поступка. Ванбрачно сродство изједначује се у погледу насљеђивања са брачним, а сродство потпуног усвојења изједначује се са сродством по крви.

Како је у Српској, а како у ФБиХ?

Према Закону о насљедству РС, као и Закону о насљеђивању у ФБиХ, а ако овим законом није другачије одређено, на основу закона, умрлог насљеђују:

- сви његови потомци, односно супружник, родитељи, браћа и сестре те њихови потомци, - дједови и бабе и њихови потомци те његови остали преци.

На основу закона, оставитеља насљеђује и његов ванбрачни партнер који је у праву насљеђивања изједначен с брачним.

Иначе, заоставштина без насљедника постаје својина Републике Српске, док у ФБиХ то постаје општина, односно град одређен овим законом који тиме добијају једнак положај као да су насљедници оставитеља.

Више о томе можете читати ОВДЈЕ, те на овом ЛИНКУ.

Како се утврђује вриједност заоставштине?

Вриједност заоставштине на основу које се израчунава нужни дио утврђује се на сљедећи начин:

- прво се пописују сва добра која је оставилац имао у тренутку смрти, рачунајући и све оно чиме је располагао тестаментом, као и сва његова потраживања, па и она која има према неком насљеднику, осим потраживања која су очигледно ненаплатива,

- од утврђене вриједности добра која је оставилац имао у тренутку смрти одбијају се трошкови сахране оставиоца, износ трошкова пописа и процјене заоставштине и износ дугова оставиоца и

- добијеном остатку додаје се вриједност свих поклона које је оставилац учинио ма на који начин неком законском насљеднику, па и поклона учињених насљедницима који се одричу насљеђа, као и оних поклона за које је оставилац наредио да се не урачунавају насљеднику у његов насљедни дио, као и поклона за које је оставилац у посљедњој години свог живота учинио другим лицима која нису законски насљедници, осим мањих уобичајених поклона.

Насљеђивање по основу тестамента

Тестамент може сачинити свака особа способно за расуђивање која је навршила15 година. Пуноважан је онај тестамент који је сачињен у облику утврђеном у закону и под условима предвиђеним у закону, и то ако је својеручни тестамент, затим ако је писан пред свједоцима, а он је пуноважан ако га је завјешталац написао својом руком и ако га је потписао, као и ако је сачињен у надлежном суду или код нотара.

Иначе, свједоци при сачињавању писаног тестамента пред свједоцима, судског тестамента и тестамента сачињеног код нотара морају бити лица која испуњавају сљедеће кумулативно постављене услове, и то сљедеће особе:

- пунољетни,

- пословно способни,

- лица која знају читати и писати и

- лица која разумију језик на коме је тестамент сачињен.

Свједоци при сачињавању писаног тестамента пред свједоцима, судског тестамента и тестамента сачињеног код нотара не могу бити, нити тестамент могу сачинити по казивању завјештаоца у својству судије или нотара сљедеће особе:

- потомци завјештаоца,

- усвојеници завјештаоца и њихови потомци,

- преци завјештаоца и његови усвојиоци,

- сродници завјештаоца у побочној линији до четвртог степена закључно и

- супружници лица из т. а), б), в) и г) овог става и супружник завјештаоца.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3