Како се војвода Мишић супротставио краљу Александру

11.03.2023. 13:06
2
ИЗВОР: mediji.net

Разговор Живојина Мишића са престолонасљедником, уочи стварања Краљевине СХС, и данас одјекује моћним ријечима славног српског војводе и његовим искусним савјетима. 

Живојине Мишићу, када ћете се одљутити? Докле ћете бити љути на мене, Вашег краља?

- Ваше височанство, неумесно је да себе проглашавате краљем поред живог краља, ваљда се и принц Ђорђе за нешто пита? -

- Живојине, седите! Немојте, молим Вас, опет да почињете, седите и слушајте! Има разлике између Вашег, добро и мог, гледишта на „уједињење“ српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим… Они хоће да у заједничку државу са Србијом гурну и Хрватску и Словенију. Дакле, Европа жели да створи Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца по сваку цену, јер јој се чини да ће заједничка држава Словена бити најбоље решење за мир на Балкану. 

Слика

Фото: Profimedia

Височанство, зашто да нам Европа кроји државу?! Кад неко нешто од нас прави, сутра ће узети за право да то и растури. Кад ти неко нешто да, кад-тад ће тражити да му то платиш. И то са каматом, на интерес! У државним пословима нико ништа не дарива, а да притом не мисли на уздарје. Данас дар, сутра дар-мар! Ако данас дозволимо да нам Европа скроји државу како она хоће, док смо живи, узимаће нам меру по својој жељи, по својој потреби и задовољству!

Они ће бити планери, а ми градитељи и рушитељи. Прекрајаће нам земљу уздуж и попреко, избрисаће границу за коју смо се жртвовали! Никад неће бити тамо где јој је место и где је Богу мило и народу драго! Српска граница у тој вештачкој творевини биће у рукама сотоне! И сотона ће, док је света и века, испитивати нашу издржљивост и мерити нашу снагу! На њој ће ценити колико можемо, смемо и умемо! То неће бити српска граница, него српска јадница! То није наша држава, држава уједињења српских земаља, за коју се боримо, трпимо, патимо и страдамо! (стр.116)

 А када је на „притисак“ великих сила да се Србија уједини са вијековним непријатељима српског народа, престолонасљедник Александар, пред генералима, говорио о великој „помоћи“ и „признањима“ која су дата Србији кроз обећања од савезника, Мишић је уздахнуо:

Слика

Фото: Wikipedia

- Дао Бог, Ваше височанство, да ја дочекам да са српским народом тумарам балканском помрчином тражећи обећано, а не спомињући изгубљено. -

 Из књиге Миће Живојиновића, „Живот преточен у памћење“ (2004.) 

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Hari 11.03.2023. 18:43
  I prva zajednička država Kraljevina SHS i druga SFRJ, obje grobnice i stradanje najviše Srpskog naroda. Izgubljeni životi i teritorije na kojima su vjekovima živjeli Srbi. Obje propale države taman kao Titanik, a Srbi platili najveću cijenu tog brodoloma. Veliki promašaj i prva i druga tvorevina, što je vrijeme i ratni događaji pokazali.
 • Generic placeholder image
  Draga 12.03.2021. 09:05
  Nikad se pametni i mudri nisu slusali.
  Zalosno!
Повезане вијести
Живојин Мишић - војвода и побједник Колубарске битке Живојин Мишић - војвода и побједник Колубарске битке
Уз мурал Ратку Младићу осликани Дража Михаиловић и Живојин Мишић Уз мурал Ратку Младићу осликани Дража Михаиловић и Живојин Мишић
Живојин Мишић - легендарни војвода Живојин Мишић - легендарни војвода
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  11h 42m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  13h 10m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  11h 22m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  8h 28m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  14h 11m
  0