Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу

23.02.2024. 08:05
3
ИЗВОР: katera.news

Српска православна црква (СПЦ) и њени вјерници данас прослављају Светог великомученика Харалампија, који се у народу сматра "господарем свих болести".

Харалампије (грч. Χαράλαμπος - радосна свјетлост) био је епископ у Магнезије (данас Тесалија), области у Грчкој. Вјерује се да је имао 113 година када је пострадао за Христа.

Приликом обнове манастира Никољац у Бијелом Пољу, у Црној Гори, испод кивота у којем је почивао дјелић моштију, само један кичмени пршљен, пронађен је мањи кивот, у којем је чуван већи дио моштију овог светитеља.

Десна рука Светог Харалампија налази се у манастиру Морача, а његова чеона кост налази се у манастиру Подврх код Бијелог Поља, док је у Никољцу откривено још моштију.

Слика

Фото: eparhija.me

Дијелова моштију Светог Харалампија има свуда по православним храмовима, а глава овог светитеља чува се у манастиру Метеори у Грчкој.

Велика је историја о моштима Светог свештеномученика Харалампија, а оно што нам је познато јесу подаци да су негдје у 18. вијеку Турци опљачкали манастир Морачу и мошти Светог Харалампија понијели преко Бањана.

Тамо је био свештеник Kопривица, који је окупио Бањане и дао велики прилог пљачкашу Паши да му преда мошти.

Циjена коју је тражио Турчин било је злато оне тежине колико је тешка рука. Поп Саво окупи цијелу породицу и нареди им да дају све злато. Сви, мушко и женско, скидоше свој накит и дукате, али је рука ипак била нешто тежа.

Слика

Турчин тада одсјече мали прст са руке Светог Харалампија, и тада се тасови изједначише. Паша понесе злато, али и онај мали прст светитељев, у намјери да на негдје даље прода. А рука Светог Харалампија остаде код ове гране Копривица, уз завјет попа Сава да она буде с њима докле год у том, иначе свештеничком, огранку буде свештеника, а када престане свештеничка традиција, да се рука врати манастиру Морача. То се и догодило 1929. године.

И дуго година мошти су чуване ту, а када више није било свештеника, они су руку Светог Харалампија предали у манастир Морача, одакле је и однесена.

Слика

Копривице/Фото: Уступљена фотографија

Чудесно житије овог светитеља из првих вјекова хришћанства се стално дописује, рекао је раније у својој бесједи тадашњи епископ, а садашњи митрополит Јоаникије.

Гдје год одете по Русији, по Грчкој, по Светој Гори, а нарочито у Хиландару, можете чути како сви уз призивање Светога Николе призивају и Светога Харалампија.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Ннн 24.02.2024. 20:37
  Добро прича!
  Позната ствар, углавном већ објављивана. Можда би било боље када би неко објавио како су Копривице (макар оне са Романије) били комунисти, партизани, све оно што је против светих моштију било ког православног и српског светитеља. Да неко објави како су Копривице славили и штитили лик и дјело Јосипа Броза. Како су им на споменицима пентограми, а не крстови? Итд итд итд
 • Generic placeholder image
  Goran 23.02.2023. 10:16
  Pozdrav za Nina Koprivicu
 • Generic placeholder image
  Koprivica 23.02.2022. 16:27
  ❤️❤️❤️
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 31m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 55m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  11h 1m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  19h 24m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 42m
  0