Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу

23.02.2022. 15:09
1
ИЗВОР: Катера

Српска православна црква (СПЦ) и њени вјерници данас прослављају Светог великомученика Харалампија, који се у народу сматра "господарем свих болести".

Харалампије (грч. Χαράλαμπος - радосна свјетлост) био је епископ у Магнезије (данас Тесалија), области у Грчкој. Вјерује се да је имао 113 година када је пострадао за Христа.

Приликом обнове манастира Никољац у Бијелом Пољу, у Црној Гори, испод кивота у којем је почивао дјелић моштију, само један кичмени пршљен, пронађен је мањи кивот, у којем је чуван већи дио моштију овог светитеља.

Десна рука Светог Харалампија налази се у манастиру Морача, а његова чеона кост налази се у манастиру Подврх код Бијелог Поља, док је у Никољцу откривено још моштију.

Слика

Фото: eparhija.me

Дијелова моштију Светог Харалампија има свуда по православним храмовима, а глава овог светитеља чува се у манастиру Метеори у Грчкој.

Велика је историја о моштима Светог свештеномученика Харалампија, а оно што нам је познато јесу подаци да су негдје у 18. вијеку Турци опљачкали манастир Морачу и мошти Светог Харалампија понијели преко Бањана.

Тамо је био свештеник Kопривица, који је окупио Бањане и дао велики прилог пљачкашу Паши да му преда мошти.

Циjена коју је тражио Турчин било је злато оне тежине колико је тешка рука. Поп Саво окупи цијелу породицу и нареди им да дају све злато. Сви, мушко и женско, скидоше свој накит и дукате, али је рука ипак била нешто тежа.

Слика

Турчин тада одсјече мали прст са руке Светог Харалампија, и тада се тасови изједначише. Паша понесе злато, али и онај мали прст светитељев, у намјери да на негдје даље прода. А рука Светог Харалампија остаде код ове гране Копривица, уз завјет попа Сава да она буде с њима докле год у том, иначе свештеничком, огранку буде свештеника, а када престане свештеничка традиција, да се рука врати манастиру Морача. То се и догодило 1929. године.

И дуго година мошти су чуване ту, а када више није било свештеника, они су руку Светог Харалампија предали у манастир Морача, одакле је и однесена.

Слика

Копривице/Фото: Уступљена фотографија

Чудесно житије овог светитеља из првих вјекова хришћанства се стално дописује, рекао је раније у својој бесједи тадашњи епископ, а садашњи митрополит Јоаникије.

Гдје год одете по Русији, по Грчкој, по Светој Гори, а нарочито у Хиландару, можете чути како сви уз призивање Светога Николе призивају и Светога Харалампија.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Koprivica 23.02.2022. 16:27
  ❤️❤️❤️
Повезане вијести
Спријечено кријумчарење цигарета вриједних 850.000 евра Спријечено кријумчарење цигарета вриједних 850.000 евра
Љекари због смрти бебе поново пред судом Љекари због смрти бебе поново пред судом
„Шкаљарац" убијен у Будви „Шкаљарац" убијен у Будви
Најчитаније
 • Извучени добитници карата за концерт Драгане Мирковић
  11h 31m
  0
 • У први разред основне школе у Калиновику уписано пет ђака
  8h 33m
  1
 • Нестао Неђо Цвијетиновић
  1h 35m
  0
 • Конференција беба у Рогатици – Павле Бојат предсједник (ФОТО)
  3h 9m
  1
 • Превозници гасе камионе због високих цијена горива
  10h 49m
  0