Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču

23.02.2024. 08:05
3
IZVOR: katera.news

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog velikomučenika Haralampija, koji se u narodu smatra "gospodarem svih bolesti".

Haralampije (grč. Χαράλαμπος - radosna svjetlost) bio je episkop u Magnezije (danas Tesalija), oblasti u Grčkoj. Vjeruje se da je imao 113 godina kada je postradao za Hrista.

Prilikom obnove manastira Nikoljac u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, ispod kivota u kojem je počivao djelić moštiju, samo jedan kičmeni pršljen, pronađen je manji kivot, u kojem je čuvan veći dio moštiju ovog svetitelja.

Desna ruka Svetog Haralampija nalazi se u manastiru Morača, a njegova čeona kost nalazi se u manastiru Podvrh kod Bijelog Polja, dok je u Nikoljcu otkriveno još moštiju.

Slika

Foto: eparhija.me

Dijelova moštiju Svetog Haralampija ima svuda po pravoslavnim hramovima, a glava ovog svetitelja čuva se u manastiru Meteori u Grčkoj.

Velika je istorija o moštima Svetog sveštenomučenika Haralampija, a ono što nam je poznato jesu podaci da su negdje u 18. vijeku Turci opljačkali manastir Moraču i mošti Svetog Haralampija ponijeli preko Banjana.

Tamo je bio sveštenik Koprivica, koji je okupio Banjane i dao veliki prilog pljačkašu Paši da mu preda mošti.

Cijena koju je tražio Turčin bilo je zlato one težine koliko je teška ruka. Pop Savo okupi cijelu porodicu i naredi im da daju sve zlato. Svi, muško i žensko, skidoše svoj nakit i dukate, ali je ruka ipak bila nešto teža.

Slika

Turčin tada odsječe mali prst sa ruke Svetog Haralampija, i tada se tasovi izjednačiše. Paša ponese zlato, ali i onaj mali prst svetiteljev, u namjeri da na negdje dalje proda. A ruka Svetog Haralampija ostade kod ove grane Koprivica, uz zavjet popa Sava da ona bude s njima dokle god u tom, inače svešteničkom, ogranku bude sveštenika, a kada prestane sveštenička tradicija, da se ruka vrati manastiru Morača. To se i dogodilo 1929. godine.

I dugo godina mošti su čuvane tu, a kada više nije bilo sveštenika, oni su ruku Svetog Haralampija predali u manastir Morača, odakle je i odnesena.

Slika

Koprivice/Foto: Ustupljena fotografija

Čudesno žitije ovog svetitelja iz prvih vjekova hrišćanstva se stalno dopisuje, rekao je ranije u svojoj besjedi tadašnji episkop, a sadašnji mitropolit Joanikije.

Gdje god odete po Rusiji, po Grčkoj, po Svetoj Gori, a naročito u Hilandaru, možete čuti kako svi uz prizivanje Svetoga Nikole prizivaju i Svetoga Haralampija.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Nnn 24.02.2024. 20:37
  Dobro priča!
  Poznata stvar, uglavnom već objavljivana. Možda bi bilo bolje kada bi neko objavio kako su Koprivice (makar one sa Romanije) bili komunisti, partizani, sve ono što je protiv svetih moštiju bilo kog pravoslavnog i srpskog svetitelja. Da neko objavi kako su Koprivice slavili i štitili lik i djelo Josipa Broza. Kako su im na spomenicima pentogrami, a ne krstovi? Itd itd itd
 • Generic placeholder image
  Goran 23.02.2023. 10:16
  Pozdrav za Nina Koprivicu
 • Generic placeholder image
  Koprivica 23.02.2022. 16:27
  ❤️❤️❤️
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  19h 56m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  23h 20m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  10h 26m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  18h 49m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  10h 7m
  0