Каракај и Шепак први на листи за обнову

25.08.2020. 11:06
0
ИЗВОР: Глас Српске

Од 11 мостова на Дрини, Сави и Увцу који ће бити реконструисани између БиХ и Србије, први на листи за обнову налазе се Каракај и Шепак, за које је завршена израда пројекта, казали су “Гласу Српске” у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије. Навели су да се потписивање споразума са БиХ о реконструкцији ових мостова очекује у најкраћем року.

- Тиме ће бити обезбеђен правни основ да отпочне и реконструкција ова два моста - навели су у Министарству грађевинарства.

Од 11 мостова који ће бити реконструисани, а који повезују Србију и БиХ, у надлежности Републике Српске је шест, а БиХ пет.

- Када је реч о оним који су у надлежности Српске, у питању су мостови преко реке Дрине, а то су они који се налазе између  Трбушнице и Шепка, Малог Зворника и Каракаја, те Мост краља Александра, који се налази између Малог Зворника и Зворника. У плану је и обнова старог моста који се налази између Љубовије  и Братунца, али и моста који се налази између Бајине Баште и Скелана - нагласили су у Министарству грађевинарства Србије.

У надлежности БиХ је пет мостова, од чега два на Сави, а то су они између Сремске Раче и Раче, и ријеч је о друмском мосту и друмско-жељезничком мосту, а три су смјештена на ријеци Увац.

- Укупна процењена вредност инвестиције за реконструкцију пет мостова, изузев новог моста у Љубовији, износи око 15,3 милиона евра - навели су у Министарству грађевинарства Србије. 

Подсјетили су да је договор за склапање споразума између Владе Србије и Савјета министара БиХ о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова постигнут на заједничкој сједници двије владе у јануару 2017. године, док је 2019. усаглашен и текст нацрта споразума.

 - У току ове године очекујемо и да коначно буде пуштен у саобраћај нови мост преко Дрине, између Љубовије и Братунца. Градња тога моста је завршена крајем 2017, а у 2018. години је прибављена употребна дозвола. Да би тај мост био пуштен у саобраћај, потребно је да буде завршена изградња заједничког граничног прелаза на територији БиХ - додали су у Министарству грађевинарства Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т. У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године
Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовског завјета (ВИДЕО) Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовс...
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 30m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    14h 2m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    16h 46m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    12h 24m
    0
  • Данас Марковдан
    21h 12m
    0