Karakaj i Šepak prvi na listi za obnovu

25.08.2020. 11:06
0
IZVOR: Glas Srpske

Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Karakaj i Šepak, za koje je završena izrada projekta, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Naveli su da se potpisivanje sporazuma sa BiH o rekonstrukciji ovih mostova očekuje u najkraćem roku.

- Time će biti obezbeđen pravni osnov da otpočne i rekonstrukcija ova dva mosta - naveli su u Ministarstvu građevinarstva.

Od 11 mostova koji će biti rekonstruisani, a koji povezuju Srbiju i BiH, u nadležnosti Republike Srpske je šest, a BiH pet.

- Kada je reč o onim koji su u nadležnosti Srpske, u pitanju su mostovi preko reke Drine, a to su oni koji se nalaze između  Trbušnice i Šepka, Malog Zvornika i Karakaja, te Most kralja Aleksandra, koji se nalazi između Malog Zvornika i Zvornika. U planu je i obnova starog mosta koji se nalazi između Ljubovije  i Bratunca, ali i mosta koji se nalazi između Bajine Bašte i Skelana - naglasili su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

U nadležnosti BiH je pet mostova, od čega dva na Savi, a to su oni između Sremske Rače i Rače, i riječ je o drumskom mostu i drumsko-željezničkom mostu, a tri su smještena na rijeci Uvac.

- Ukupna procenjena vrednost investicije za rekonstrukciju pet mostova, izuzev novog mosta u Ljuboviji, iznosi oko 15,3 miliona evra - naveli su u Ministarstvu građevinarstva Srbije. 

Podsjetili su da je dogovor za sklapanje sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova postignut na zajedničkoj sjednici dvije vlade u januaru 2017. godine, dok je 2019. usaglašen i tekst nacrta sporazuma.

 - U toku ove godine očekujemo i da konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca. Gradnja toga mosta je završena krajem 2017, a u 2018. godini je pribavljena upotrebna dozvola. Da bi taj most bio pušten u saobraćaj, potrebno je da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH - dodali su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađeno tijelo muškarca u rijeci Savi Pronađeno tijelo muškarca u rijeci Savi
U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T. U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    9h 16m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    19h 34m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    19h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    19h 38m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    18h 29m
    0