Карићева признала да је поставила споменик краљу Твртку без одобрења Комисије

04.09.2023. 14:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић открила је да је споменик краљу Твртку Котроманићу у овом граду постављен као дио изложбе јер Комисија за заштиту споменика није дала сагласност.

Карићева је на "Фејсбуку" написала да није чекала на сагласност Комисије за заштиту споменика јер сматра да у том случају споменик не би био постављен никада, јер је Комисија одбила три раније предложене локације.

- Ангелина Ошап Гаћановић, чланица Комисије, је неколико пута, јавно, истакла како је за њу Твртко српски краљ и то је разлог зашто није дозвољавала да споменик буде постављен. Будући да се одлуке у Комисији не могу донијети без Ангелининог гласа, била сам свјесна да уколико будем чекала, нећу завршити посао. Зато сам дошла на идеју да од начелника општине тражим заузимање јавне површине како би организовала Изложбу о средњовјековној босанској држави - Краљ Твртко Први Котроманић и како би изложила бисту краља - образложила је Карићева своју идеју.

Наводи да јој узор био Ајфелов торањ у Паризу, који је исто тако постављен као изложба и никада више није помјерен.

- Сагласност сам у складу са законом и добила. Како сам добила тако ћу уз подршку Општине и продужити. Намјеравам тражити да се сагласност продужава, до неких бољих времена. Сигурна сам да ће наш Твртко остати ту заувијек, а 25 тона није лагано, чак и да га неко помисли склонити. Постављање споменика је успјех, и то нико неће бацити у сјену. Наредни корак градске управе је расписивање јавног позива за финансирање монографије о босанском краљу Твртку Првом Котроманићу.  Борим се колико могу и како могу, а грађани су моја највећа снага. Твртко остаје! - каже Карићева.

Коментаришући постављање споменика у Сарајеву, члан Комисије за очување националних споменика БиХ из Републике Српске Анђелина Ошап Гаћановић је за „Глас Српске“ рекла да се ради о класичној и лоше изрежираној позоришној представи, која публици, народним масама треба да пошаље једну политичку и идеолошку поруку.

Према њеним ријечима, крајњи циљ је да се на један непримјерен и приземан начин Србима отме њихова културна баштина и прогласи “босанском”.

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Од морбила преминуо младић у Сарајеву Од морбила преминуо младић у Сарајеву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 57m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 56m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 32m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 53m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 36m
    9