Касе пуне само продаја хране и лијекова

13.04.2020. 09:45
0
ИЗВОР: Глас Српске

Појава вируса корона у Српској умањила је промет преко фискалних каса у малопродаји за око трећину, а касе пуни углавном продаја хране и лијекова.

Према подацима Пореске управе РС, промет у малопродаји 21. фебруара ове године износио је 20,58 милиона марака. Подаци показују да је 27. марта за вријеме мјере ограниченог кретања и забране рада појединим субјектима промет преко фискалних каса у малопродаји износио 12,09 милиона КМ.

Иако је износ мањи, економисти истичу да је очигледно да у данима када је због ситуације изазване вирусом корона ограничено кретање, те дозвољен рад искључиво одређеним субјектима, двије трећине промета настају управо у тим радњама.

Економиста Горан Радивојац каже за “Глас Српске” да подаци показују да смо усљед новонастале ситуације ускраћени за трећину промета који настаје у фризерским салонима, продавницама одјеће и обуће и другим објектима гдје се евидентира промет преко фискалних каса.

- Осјети се да не раде услужне дјелатности и намеће се питање у ком року би њима требало дозволити да почну са радом уз поштовање мјера социјалног дистанцирања, јер очигледно је да ће нам на крају године недостајати тај дио ПДВ-а - рекао је Радивојац.

Додао је да не треба заборавити ни чињеницу да је гориво значајно појефтинило.

- Кретање становника је ограничено, па самим тим и потрошња горива је мања. Осим тога, гориво је појефтинило скоро за трећину, а добар дио ПДВ-а иде на гориво. Због појаве и ширења вируса корона, али и берзанској цијени нафте која је на минимуму који је готово невјероватан, можемо рећи да трпи наш промет, односно буџет - појаснио је Радивојац. 

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас Српске” да су потрошачи постали много одговорнији и да нема више насумичне куповине свега и свачега, већ пазаре искључиво само оно што им је неопходно.

- Ријетко кога можете срести испред маркета без списка. Сви сада купујемо плански, јер страхујемо да ли ћемо идући мјесец добити плате и пензије. Ова ситуација, колико год била тешка, натјерала нас је да постанемо одговорнији, прије свега према себи - рекла је Марићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 40m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 4m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 33m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 10m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 51m
    0