Kase pune samo prodaja hrane i lijekova

13.04.2020. 09:45
0
IZVOR: Glas Srpske

Pojava virusa korona u Srpskoj umanjila je promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji za oko trećinu, a kase puni uglavnom prodaja hrane i lijekova.

Prema podacima Poreske uprave RS, promet u maloprodaji 21. februara ove godine iznosio je 20,58 miliona maraka. Podaci pokazuju da je 27. marta za vrijeme mjere ograničenog kretanja i zabrane rada pojedinim subjektima promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji iznosio 12,09 miliona KM.

Iako je iznos manji, ekonomisti ističu da je očigledno da u danima kada je zbog situacije izazvane virusom korona ograničeno kretanje, te dozvoljen rad isključivo određenim subjektima, dvije trećine prometa nastaju upravo u tim radnjama.

Ekonomista Goran Radivojac kaže za “Glas Srpske” da podaci pokazuju da smo usljed novonastale situacije uskraćeni za trećinu prometa koji nastaje u frizerskim salonima, prodavnicama odjeće i obuće i drugim objektima gdje se evidentira promet preko fiskalnih kasa.

- Osjeti se da ne rade uslužne djelatnosti i nameće se pitanje u kom roku bi njima trebalo dozvoliti da počnu sa radom uz poštovanje mjera socijalnog distanciranja, jer očigledno je da će nam na kraju godine nedostajati taj dio PDV-a - rekao je Radivojac.

Dodao je da ne treba zaboraviti ni činjenicu da je gorivo značajno pojeftinilo.

- Kretanje stanovnika je ograničeno, pa samim tim i potrošnja goriva je manja. Osim toga, gorivo je pojeftinilo skoro za trećinu, a dobar dio PDV-a ide na gorivo. Zbog pojave i širenja virusa korona, ali i berzanskoj cijeni nafte koja je na minimumu koji je gotovo nevjerovatan, možemo reći da trpi naš promet, odnosno budžet - pojasnio je Radivojac. 

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da su potrošači postali mnogo odgovorniji i da nema više nasumične kupovine svega i svačega, već pazare isključivo samo ono što im je neophodno.

- Rijetko koga možete sresti ispred marketa bez spiska. Svi sada kupujemo planski, jer strahujemo da li ćemo idući mjesec dobiti plate i penzije. Ova situacija, koliko god bila teška, natjerala nas je da postanemo odgovorniji, prije svega prema sebi - rekla je Marićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nestašica pojedinih lijekova u BiH Nestašica pojedinih lijekova u BiH
Prijeti li nam velika nestašica lijekova? Prijeti li nam velika nestašica lijekova?
Zdravstvene ustanove bez lijekova zbog opstrukcija Prištine Zdravstvene ustanove bez lijekova zbog opstrukcija Prištine
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 19m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 28m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    23h 33m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 3m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 16m
    0