Katerini prijedlozi knjiga za čitanje

17.07.2023. 19:21
0
IZVOR: katera.news

Ljeto je tu. Vrijeme je za predah, za šapat mora, parče sunčanog neba, malo mira i dobru knjigu. Čitanje je uvijek u modi, ali ljeto svemu, pa i čitanju, daje posebnu draž.

Portal Katera vam ovog ponedjeljka predlaže nove knjiga za ovo ljeto.

Kuća sećanja i zaborava“, Filip David

Albert Vajs je još od djetinjstva imao prilike da promijeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vrijeme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zamijeni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada, ipak, odlučuje da sačuva svoj identitet i pobjegne iz njemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svjetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na „Kuću sećanja i zaborava“. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da, kao na filmu, vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se osjeća krivim, jer je mlađi brat bio povjeren njemu na čuvanje.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, "Kuća sećanja i zaborava" je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

Sazvežđe svitaca“, Mirjana Bobić Mojsilović

Priča o iskupljenju i ljudima koje može spasti jedino ljubav.

Životne priče šestoro junaka ovog romana ispreplešće se i zauvijek promijeniti za sedamdeset dva sudbonosna sata. Primorani da pogledaju životu u oči, moraće ili da ga prigrle ili da zauvijek ostanu osujećeni u svojim težnjama. Sazvežđe svitaca je zbirka melanholije, nade i burnih osjećanja, koja će vas zagrliti čvrsto i neće vas puštati dok vam ne izmami suzu, nostalgiju, tugu, širok osmijeh i uzdah olakšanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu
Naš prijedlog knjiga za čitanje Naš prijedlog knjiga za čitanje
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 7m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 2m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 50m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 56m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 24m
    0