Кажњено 20 продаваца домаће ракије

16.02.2021. 18:41
0
ИЗВОР: capital.ba

Републички инспектори, по захтјеву регистрованих произвођача алкохолних пића и Привредне коморе Републике Српске, врше контролу и кажњавају оне који производе и продају ракију, а нису за то регистровани. Од почетка ове године изрекли су казне од 10.000 КМ.

У Инспекторату РС наводе за Kaпитал да републичка пољопривредна инспекција врши контролу свих регистрованих произвођача јаких алкохолних пића, али и физичких лица за која постоје сазнања да врше нелегалан промет и продају алкохола те тиме „у сфери сиве економије представљају нелојалну конкуренцију регистрованим произвођачима“.

Додали су да су регистровани домаћи произвођачи и представници Привредне коморе захтјевали предузимање мјера према појединцима који без регистрације и испуњавања прописаних услова прометују ракију непровјереног квалитета.

- Физичка лица која производе јака алкохолна пића, ракију, за властите потребе, не могу иста стављати у промет и продавати. Законом о јаким алкохолним пићима прописано је да ће се новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ казнити за прекршај лице које излаже, услужује и продаје јака алкохолна пића и дестилат пољопривредног поријекла, а које производи за властите потребе - истакла је портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

Додала је да је у области производње и промета алкохолних пића, вина и ракије, у овој години извршено 105 инспекцијских контрола.

- У 20 случајева утврђено је да су лица вршила стављање у промет вина и ракије, а да исти не посједује рјешење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о испуњености услова за производњу и упис у Регистар произвођача. У складу са законом, због утврђених прекршаја, изречене су новчане казне у износу од 10.000 КМ - нагласила је Макивићева.

Законом о јаким алкохолним пићима прописано је да дјелатност производње јаких алкохолних пића, што обухвата и производњу ракије, могу обављати правна лица и предузетници који су уписани у Регистар произвођача јаких алкохолних пића који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Да би правно лице или предузетник могли да се баве производњом и прометом јаких алкохолних пића морају испуњавати услове у погледу објеката, просторија, опреме, уређаја, као и у погледу стручног кадра, а чији циљ је обезбјеђивање квалитета и безбједности коначног производа.

Министарство утврђује испуњеност услова за производњу на писмени захтјев правног лица или предузетника.

Јака алкохолна пића у погледу квалитета морају испуњавати услове прописане законом и прописима донесеним на основу њега. Прије самог стављања у промет јака алкохолна пића подлијежу обавезном лабораторијском испитивању квалитета.

Јака алкохолна пића која се стављају у промет морају бити декларисана, како би потрошачи имали увид у све релевантне информације о производу.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    14h 39m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    14h 10m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    10h 26m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    14h 33m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    6h 21m
    2