Килограм прополиса са 120 скочио на 200 КМ

01.04.2021. 09:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене пчелињих производа у БиХ доживјеле су значајан раст, поскупљење је, како кажу пчелари, узроковано лошом годину у пчеларству и значајним поскупљењем опреме, а потражње има више него икад, јер људи на разне начине јачају имунитет током пандемије.

Према ријечима Асмира Лишанчића, предсједника Удружења "Сана мед" из Санског Моста, килограм прополиса на тржишту тренутно кошта 200 КМ по килограму, а ранија цијена овог пчелињег производа износила је 120 марака.

- Мање количине произведеног меда одразиле су се аутоматски и на његову цијену, па килограм квалитетног меда кошта двадесетак марака, значи у просјеку је скупљи за пет марака у односу на раније. Пчеларе највише брине поскупљење опреме. Сада, рецимо, матицу на тржишту не можете купити испод 20 марака и све то поскупљује производњу - каже Лишанчић за "Независне".

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара РС, казао је да су на више цијене пчелињих произовода утицале двије лоше године које су иза нас.

- На тржишту тренутно влада несташица прополиса, те како вријеме одмиче тешко га је наћи и за 200 КМ - казао је Барашин.

Горан Мирјанић, професор на Пољоприведном факултету у Бањалуци и дугогодишњи пчелар, истиче да је на тржишту несташица прополиса и да се нуди у малим количинама.

- Разлог тако високе цијене прополиса није ми ипак познат, јер на прополис не утичу климатске промјене као што утичу на производњу меда и других пчелињих производа. Кад је у питању прополис, то је нешто што је својствено пчелињем друштву, производња прополиса иде својим током и он се може планирати у току године независно од утицаја климатских прилика - истиче Мирјанић.

Како каже, зато му није познат валидан разлог зашто је цијена овог пчелињег производа сада оволико висока.

- Сад килограм прополиса кошта и преко 200 КМ, док му се раније цијена кретала од 100 до 120 КМ. Углавном, пчелари се сналазе на све могуће начине како до прополиса доћи, с обзиром на велику потражњу прополис капи у доба пандемије, јер сматра се да сваки припродни антиботик ће људском организму помоћи у превенцији и повећању имунитета у борби против вируса - појашњава Мирјанић.

Према његовим ријечима, због лоших година што се тиче приноса на тржишту је присутна несташица меда, те су садашње количине које пчелари имају посљедење.

- Код нас су цијене од 15 до 20 КМ, зависно од пчелара, али што се тиче ФБиХ цијене су одавно прешле 20 марака за килограм меда - казао је Мирјанић.

Епидемиолошка ситуација у вези с вирусом корона, али и слаби приноси у прошлој години, условили су да се у источној Херцеговини код појединих пчелара повећа и цијена килограма меда, али и осталих пчелињих производа.

Цијена тегле меда, која је и раније у Херцеговини коштала 18 марака, тренутно је код већине пчелара порасла на 20 марака, али су поскупјели и прополис и матична млијеч.

Обрад Нинковић, предсједник требињског Удружења пчелара "Леотар", каже да је он сав свој мед већ продао и да га је у посљедње вријеме продавао по 20 марака.

- Сви они који прије короне нису узимали мед, сада га конзумирају због његових љековитих својстава, тако да је и цијена меда, као и сваке друге робе, с обзиром на повећану потражњу, порасла. Ја сам свој мед продавао по 20 марака, али га више немам да ми нуде не знам коју цијену, док остале производе и не продајем - каже Нинковић.

Додаје да је повећану цијену условила и лоша медоносна сезона у прошлој години, па су меда имали само они пчелари који су своје пчеле селили у сјеверније крајеве гдје је боље медило.

- При крају су залихе меда, којем је цијена 20 марака, док је цијена бочице од 20 милилитара матичне млијечи 20 евра, а иста количина прополиса је код мене осам марака - каже пчелар Радивоје Максимовић.

Има и оних пчелара који нису жељели повећавати цијену свог меда, али ни осталих пчелињих производа управо због короне.

- Селио сам пчеле у сјеверније крајеве, па сам имао и добар принос, тако да још имам довољно меда за продају и пролази ми одлично, али не желим да повећавам цијену док траје пандемија, јер су времена тешка и народ нема новаца, а мене неће обогатитити разлика од двије марке - тврди дугогодишњи пчелар из Требиња Петар Ковачевић.

Додаје да не продаје матичну млијеч, а цијена прополиса код њега је пет марака за 20 милилитара.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 27m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 51m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 6m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 25m
    3
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 45m
    0