Кина лансирала нову летјелицу у свемир

29.11.2022. 20:36
0
ИЗВОР: Танјуг

Троје астронаута полетјело је данас у свемирској летјелици Шенџоу-15 како би извршили прву смјену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.

Свемирска летјелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника полетјели су на ракети Лонг Марц-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на сјеверозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Шенџоу-15 је последња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање „Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедјељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЦЦТВ.

Станица има пројектовани животни вијек од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

„Небеска палата“ била је кулминација скоро двије деценије кинеских мисија у свемир.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.

Коментари 0
Повезане вијести
Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године
Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини
Кинески летећи аутомобил извео први јавни лет у Дубаију (ВИДЕО) Кинески летећи аутомобил извео први јавни лет у Дубаију (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  2h 18m
  0
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  11h 26m
  2
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  8h 3m
  6
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  8h 13m
  1
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  12h 9m
  1