Кина лансирала нову летјелицу у свемир

29.11.2022. 20:36
0
ИЗВОР: Танјуг

Троје астронаута полетјело је данас у свемирској летјелици Шенџоу-15 како би извршили прву смјену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.

Свемирска летјелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника полетјели су на ракети Лонг Марц-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на сјеверозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Шенџоу-15 је последња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање „Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедјељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЦЦТВ.

Станица има пројектовани животни вијек од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

„Небеска палата“ била је кулминација скоро двије деценије кинеских мисија у свемир.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 43m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 1m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 28m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 16m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 37m
    0