Kina lansirala novu letjelicu u svemir

29.11.2022. 20:36
0
IZVOR: Tanjug

Troje astronauta poletjelo je danas u svemirskoj letjelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

Svemirska letjelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poletjeli su na raketi Long Marc-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedjeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vijek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

„Nebeska palata“ bila je kulminacija skoro dvije decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
Najčitanije
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  23h 8m
  1
 • Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
  7h 50m
  3
 • Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
  8h 33m
  0
 • Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
  7h 41m
  0
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  3h 15m
  1