Kina lansirala novu letjelicu u svemir

29.11.2022. 20:36
0
IZVOR: Tanjug

Troje astronauta poletjelo je danas u svemirskoj letjelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

Svemirska letjelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poletjeli su na raketi Long Marc-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedjeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vijek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

„Nebeska palata“ bila je kulminacija skoro dvije decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Si: Nastaviti stratešku saradnju Pekinga i Moskve i naredne godine Si: Nastaviti stratešku saradnju Pekinga i Moskve i naredne godine
Đorđe Perić pobjednik Svjetskog trofeja harmonike u Kini Đorđe Perić pobjednik Svjetskog trofeja harmonike u Kini
Kineski leteći automobil izveo prvi javni let u Dubaiju (VIDEO) Kineski leteći automobil izveo prvi javni let u Dubaiju (VIDEO)
Najčitanije
 • Lica zatečena u konzumiranju opojne droge u stanu u Istočnoj Ilidži
  12h 22m
  2
 • Banjalučani i Sokočanin vozili drogirani po Banjaluci
  10h 51m
  2
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  8h 59m
  1
 • Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?
  14h 25m
  4
 • Uhapšeni u akciji "Met" predati tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo
  13h 1m
  0