Kina lansirala novu letjelicu u svemir

29.11.2022. 20:36
0
IZVOR: Tanjug

Troje astronauta poletjelo je danas u svemirskoj letjelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

Svemirska letjelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poletjeli su na raketi Long Marc-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedjeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vijek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

„Nebeska palata“ bila je kulminacija skoro dvije decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Komentari 0
Povezane vijesti
E-cigarete stižu iz Kine i Malezije E-cigarete stižu iz Kine i Malezije
Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine
Lutka povučena sa tržišta BiH Lutka povučena sa tržišta BiH
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  8h 29m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  22h 11m
  0
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  9h 33m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  10h 5m
  0
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  7h 23m
  0