Китаровићева и Милановић о томе ко је Хрватску посвађао са Србијом

03.01.2020. 10:39
0
ИЗВОР: Tanjug

Кандидат за предсједника Хрватске Зоран Милановић изјавио је да он, док је био премијер, ни у какав трговински рат са Србијом није ушао, већ да је само желио да заустави мигранте да уђу у Хрватску.

Милановић је током сучељавања са Колиндом Грабар Китаровић, а уочи другог круга предсједничких избора, рекао да је то још једна од неистина хрватске предсједнице, преноси ХРТ.

– Дакле, никакав трговински рат, притисак на (предсједника Србије Александра) Вучића који је лагао нас, баш ме брига ако сам ја лагао њега, а нисам. То је био притисак да се заустави та река гдје смо људе транспортовали у Мађарску и Словенију. Према томе, поново бих тако поступио да избјегнем да Хрватска буде хот спот. То што су тада радили госпођа Китаровић, Хебранг, Карамарко је издаја – рекао је Милановић.

Грабар Китаровић је на то рекла да је то Милановић намјерно урадио јер толики број људи није требало да уђе у Хрватску и оптужила га да је “спољну политику спалио до темеља”.

Она је, говорећи о спољној политици Хрватске, рекла да је сарадња са државама југоисточне Европе, од Србије, БиХ до свих осталих, више него пожељна.

– Штавише, ја желим да све те државе уђу у чланство ЕУ под претпоставком да испуне све критеријуме. И наравно да ћемо радити на трговинској размјени. Међутим, господине Милановићу, ви сте успјели да нас посвађате са свим сусједима. Жилет-жица на граници са Словенијом, с Мађарском. Посвађали сте се са Вучићем. Тамо гдје ја градим, ви рушите – рекла је Грабар Китаровић.

Говорећи о актуелним дешавањима у Црној Гори, Грабар Китаровић је рекла да је суверено право те земље да доноси своје законе и да не жели да коментарише, јер би то било мијешање у унутрашње ствари друге државе, на шта јој је Милановић одговорио да има двоструке критеријуме и да иза свега стоји званични Београд.

– Иза овог што се догађа у Црној Гори стоји Београд, чаршија. Сваки дан разговарам с људима у Црној Гори – рекао је Милановић и додао да сматра да сукоб не може ескалирати ван Црне Горе.

Други круг предсједничких избора у Хрватској одржава се у недјељу, 5. јануара.

Коментари 0
Повезане вијести
Милановић: НАТО преко Украјине води рат против Русије Милановић: НАТО преко Украјине води рат против Русије
Милановић: Додик српски патриота каквог желим у сусједству у БиХ Милановић: Додик српски патриота каквог желим у сусједству у БиХ
Предсједник Хрватске подржао Додика Предсједник Хрватске подржао Додика
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    2h 23m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    6h 26m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    8h 30m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    21h 6m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    5h 44m
    0