Клизави путеви иду у прошлост

28.08.2020. 09:30
5
ИЗВОР: Глас Српске

Слијетању аутомобила са коловоза које се све чешће завршава смртоносним исходом, осим неконтролисане брзине доприноси и клизавост појединих дионица за које се претпоставља да нису изграђене према прописима, што би већ у идућој години требало да буде разјашњено јер Агенција за безбједност саобраћаја РС намјерава да купи уређај за мјерење коефицијента приањања.

Рекао је то за “Глас Српске” замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић, нагласивши да тај уређај нема нико у БиХ.

- Не треба бити никакав стручњак да закључите да ће ће се клизати и гуме аутомобила на цести на којој вам се клиже у ципелама. Како другачије објаснити што возила стално излијећу са коловоза на кривини Тутњевац и другим мјестима која већ годинама важе за опасна у саобраћају - рекао је Радовић.

Појаснио је да према свим важећим законским актима, путеви морају испуњавати одређене услове у смислу безбједности у саобраћају, а један од њих је и коефицијент приањања, такозвана микрохрапавост и макрохрапавост. Радовић истиче да аеродромске писте имају најзахтјевније услове, потом аутопутеви, па слиједе магистрални и локални путеви.

- Нико до сада у БиХ није контролисао да ли су и колико путеви клизави, јер нико нема уређај за то. Око 40 одсто саобраћајних несрећа у јулу и августу прошле године било је слијетање са коловоза, а то се најчешће уз високу брзину догађа на мјестима гдје коефицијент приањања није одговарајући - рекао је Радовић. Додао је да је 2012. године експерт из Њемачке на мјесту у Друговићима на којем се често догађају саобраћајне несреће казао да је асфалт као стакло.

- Предложићемо Савјету за безбједност саобраћаја набавку уређаја. Набавна цијена у Шведској је око 24.000 евра плус трошкови царине, пореза и транспорта. Уређај бисмо купили за потребе Инспектората РС од новца који издвајају осигуравајућа друштва од обавезног осигурања од ауто-одговорности  - рекао је Радовић, додавши да би у септембру овај приједлог требало да се нађе на сједници Савјета.

Радовић је казао, да уколико идеја буде подржана, рок за испоруку уређаја је четири мјесеца.

- Потребно је обучити и људе који би руковали тим уређајем, тако да ако све буде текло према плану, реално је очекивати да имамо уређај у првој половини идуће године - казао је Радовић.

 Погинули

Брза вожња, алкохол и непажња, посебно у љетњим мјесецима узимају животе на путевима широм РС, што потврђује податак да је од почетка године погинула 61 особа. Од укупног броја, чак 19 је погинуло у августу, од чега петоро у једном дану.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Uredjaj zvani oko! 31.08.2020. 21:05
    RS nema put. Ko je IJEDNOM ISAO U HRVATSKU-TAJ JE VIDIO PUT A MURIJE NIGDJE;) ZATO BATALITE SUPLJU-BOG VAM KISOM PERE ASVALT, NEMATE METLE DA POMETETE SLJUNAK;)
  • Generic placeholder image
    Pale 30.08.2020. 18:18
    Ja cu vam dzaba reci gdje ugladjen put i gdje je ko staklo,to budala golim okom vidi.
  • Generic placeholder image
    Vozač 29.08.2020. 23:02
    Najklizaviji put u BiH je Rogatica Stjenice prema Sokocu. Sigurno je da je problem u asvaltu koji je ugradjen. Potrazite u policiji podatak
  • Generic placeholder image
    Pamet 28.08.2020. 16:52
    Znam samo kada pomenuste ovu temu klizav kolovoz, da treba voziti 50 na sat i postoje znakovi. Džaba ponavljati budalama, pametnom jednom dosta. Sad dati 60000 za uredjaj smiješno, idioti su za volanom shvatite to, ne pomažu uređaji
  • Generic placeholder image
    Sretko 28.08.2020. 11:46
    Provozajte se s tim uredjajem preko Han Stjenica pa sve do Rogatice.
Повезане вијести
У саобраћајној несрећи погинуло дијете У саобраћајној несрећи погинуло дијете
На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 3m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 2m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 15m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 44m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 17m
    0