Књижевност важна у животу човјека, али занемарена

14.04.2022. 14:08
2
ИЗВОР: srna.rs

Књижевност је једина упитност гдје сам читалац може да освијести свој свијет, каже књижевница Весна Капор, која је данас одржала предавање на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

- Књижевност је занемарена, али веома важна у животу човека - рекла је на Палама Капорова, која је у оквиру предавања под називом "Прича је о свему" студентима са Катедре за србистику причала о књижевности.

Капорова, која је овогодишњи лауреат награде "Меша Селимовић", истакла је да је у књижевности писац у сјенци и он даје читаоцу један свој свијет који он, како би рекао Милош Црњански, сасвим другачије чита и тумачи, и у томе је значај књижевности.

Она је нагласила да књижевност мора бити у служби хуманости, не робовати идеологији, нити једној политичкој идеји.

- Студентима сам причала и о томе колико можемо да мењамо свет кроз реч, и да ли је време велике књижевности прошло, то јесте њене улоге у друштву и о томе заправо како прича настаје, из чега се све може родити прича - рекла је Капорова новинарима, оцијенивши да је одлично то што се писци сусрећу са студентима.

Капорова је додала да је са студентима разговарала и о томе како прича може да се роди из било чега, те да ће поставити тезу да неке велике приче често нису за књижевност, заправо тај парадокс како је прича све, а како нешто ипак није за књижевност, јер је тешко обрадиво и тешко га је савладати.

Руководилац Катедре за србистику на Филозофском факултету на Палама Жељка Пржуљ рекла је да су у оквиру Академије лијепих ријечи данас организовали предавање јер је изузетно важно да студенти имају непосредан сусрет са ауторима и из прве руке сазнају како је то писати књиге.

Она је навела да је битно подићи свијест о значају културе, значају умјетности, нарочито у данашњем свијету када се говори о неком великом развоју.

- Али, нажалост, сваким даном се увјеравамо да развој не мора нужно бити позитиван и то се види по томе што се људи изузетно отуђују - напоменула је Пржуљева.

Она је истакла да ће књижевност и умјетност показати на који начин би најбољи људи требали да се саосјећају са другима и да излазе лакше на крај са одређеним проблемима у животу.

- Када прочитамо књигу, она не може ријешити наш проблем, али постоји нешто што је катарза, неки осјећај који се јави послије књижевног дјела и који нас можда оснажи за неке друге побједе - истакла је Пржуљева.

Она је додала да ће вечерас у амфитеатру Филозофског факултета на Палама од 18.00 часова бити промовисана награђена књига "Небо, тако дубоко", аутора Весне Капор.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neven 14.04.2022. 21:38
    Lijepa pisana riječ oplemenjuje svakog čovjeka, jednostavno ga duhovno jača i osnažuje. Proširuje mu vidokrug a da ne mora nigdje ići da posjeti neka mjesta i gradove, i da upozna druge narode i kulture. A da ne govorim kakakv praktičan efekat iuma na čitaoca u vidu da mu obogaćuje vlastiti vokabular i popravlja pismenost i kulturu svakog pojedinca ponaosob.
  • Generic placeholder image
    Goran 14.04.2022. 19:43
    Volim knjizevnost,puno sam citao,sad manje zbog godina i obaveza,moje misljenje je da je istina kako je knjiga najbolji covjekov prijatelj.
Повезане вијести
Књижевница Весна Капор: Није вријеме витезова, него манипуланата Књижевница Весна Капор: Није вријеме витезова, него манипуланата
Весни Капор награда за роман "Маша и медведи" Весни Капор награда за роман "Маша и медведи"
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    22h 43m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    5h 48m
    2
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    9h 36m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    6h 20m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    6h 29m
    0