Ко ће нас лијечити: Остајемо без љекара, техничара, медицинских сестара

27.08.2024. 15:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Недостатак љекара, медицинских сестара и техничара већ неколико година је горући проблем у Републици Српској.

Наиме, како кажу саговорнициНезависних новина“, разлог томе што велики број медицинских радника одлази у иностранство гдје су бољи услови рада, док један дио љекара иде на специјализације, али и у заслужену пензију.

Небојша Шешлија, директор Болнице "Србија" Источно Сарајево, рекао је у разговору за "Независне новине" да они имају најозбиљнију ситуацију на цијелом подручју Републике Српске по питању одласка радника.

- Ми смо наслоњени на највећи град у БиХ, гдје је сигурно највећи кантон и они су спремни да дају свим здравственим радницима пуно боље услове него што је случај код нас - рекао је Шешлија и додао да љекари не морају чак ни да напусте државу да би нашли боље запослење.

- У току ове године два доктора и око 20 медицинских техничара су отишли из наше установе, али имамо најаву да ће нас у наредном периоду напустити још два-три техничара - рекао је Шешлија и истакао да је горући проблем што су то обучени техничари, који раде дуги низ година и које је тешко надомјестити.

- Оно што нам прави проблем је и то што на евиденцији Завода за запошљавање нема медицинског кадра - рекао је Шешлија и истакао да мањак кадра покушавају да надомјесте преквалификацијом.

- Неког ко је завршио за физиотерапеута преквалификујемо у општи смјер само да бисмо имали радника - рекао је Шешлија.

Како је рекао, будући да је мањак љекара постоје и листе чекања на одређеним одјељењима као што је кардиологија.

- У сарадњи са Министарством смо у преговорима са УКЦ Српске да се нађе најбоље рјешење за овај проблем - рекао је Шешлија.

Из Дома здравља Бањалука казали су да већ дуго алармирају надлежне институције о проблему недостатка доктора како у Служби хитне медицинске помоћи, тако и у Служби породичне медицине.

- У прилог томе говоре и подаци да смо у више наврата од Завода за запошљавање Републике Српске тражили да нам доставе податке о броју младих доктора медицине који су тренутно незапослени те смо добили одговор да таквог стручног кадра нема на бироу - навели су из Дома здравља Бањалука.

Истичу да су такве дописе слали више пута, посебно јер од 1. септембра одређени број доктора којима је одобрена специјализација одлази на специјализацију, што ће додатно смањити број доктора у процесу рада и оптеретити додатно Службу хитне помоћи и породичне медицине.

- Забрињава и податак да је наша установа два пута у току текуће године расписивала конкурсе за запослење седам доктора у Служби породичне медицине те да су се на исте пријавила само два доктора, од којих је један у међувремену одустао - кажу у ДЗ Бањалука.

Истичу да је ове године Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске одобрило 10 специјализација из породичне медицине и пет из ургентне медицине.

- На ове конкурсе за специјализацију из породичне медицине било је заинтересовано троје, док су се за ургентну медицину пријавила само два доктора. Овај податак нам показује да ћемо у наредном периоду, због недостатка и мање заинтересованости младих доктора за ове гране медицине, имати велики проблем у попуњавању тимова породичне и ургентне медицине - истичу из бањалучког Дома здравља.

Мирко Шербеџија, предсједник Синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, истиче у разговору за "Независне новине" да доста њихових колега одлази у земље западне Европе, у друге професије, али доста њих одлази у пензију.

- Имамо младе колеге које долазе да раде да стекну мало искуства и чим се створи прилика они бјеже главом без обзира, тако да ћемо имати несагледиве посљедице по здравствени систем - рекао је Шербеџија и додао да садашњи квалитет, али и професионалност радника неће моћи надокнадити те, како каже, биће опште расуло у здравству.

- Сви наши вапаји да се повећају плате радницима, да се уреди струка кроз законска рјешења пролазе тотално незапажено - истиче Шербеџија и додаје да се ствара слика да се ситуација у овој области никад неће поправити.

- Колеге једноставно морају да побјегну на боља мјеста, гдје су им и плате боље, а посљедица тога биће да нас неће имати ко лијечити - рекао је Шербеџија и додао да доста њихових колега из Херцеговине чак иду да раде сезону на Хрватско приморје, јер им је боље плаћено.

Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Српске, истиче да ова установа нема проблем са мањком кадра.

- Ми немамо проблем са недостатком ни доктора, али ни медицинских сестра и техничара. Имамо све по систематизацији попуњено - рекао је Ђајић те истакао да је разлог томе управо то што су, како каже, добра установа, те да имају добре услове рада.

- Љекари раде на најбољој опреми, плате су редовне, имамо могућност одласка на разне едукације па стога и не чуди због чега сви желе да раде код нас - закључио је Ђајић.

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0