Ко прода ЕРС продао је и Републику Српску

15.08.2019. 09:41
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Онај ко прода “Електропривреду РС” тај је продао и Републику Српску, ријечи су Слободана Остојића, предсједника Синдиката енергетике Република Српске.

– То сам недавно рекао и директору ЕРС и на великом Сабору Конфедерације синдиката РС, а иза мене стоји око 12.000 радника – каже Остојић са Српскаинфо.

Он објашњава да се запослени у ЕРС прибојавају судбине због најављеног раздвајања дистрибутнивних и производних предузећа који сада послују као зависна предузећа ЕРС.

– Нама то изгледа као тиха приватизација иако нас увјеравају да то није тако. Ако се на тржиште снабдјевача уведу приватне компаније, десиће се оно што се десило у Македонији, Словенији и Румунији – јавним снабдјевачима остала су домаћинства, а велике потрошаче електричне енергије преузеле су приватни играчи – истиче Остојић.

Каже да је састанак свих синдикалних представника зависних предузећа одржан са управом ЕРС крајем прошле седмице, и то на захтјев синдиката.

– Хтјели смо да добијемо информације о свим плановима руководства, укључујући и проблеме с вишком радника. Речено нам је да неће бити отпуштања већ да ће се то радити природним одливом. Такође, постоји забрана запошљавања изузев у посебним условима, када су у питању инжењери и друга дефицитарна занимања. Ми смо тражили да се таква запошљавања дешавају само уз писмено одобрење генералног директора – наводи Остојић.

ЕРС је обавијестила да су на састанку са представницима синдиката размијењене информације о активностима које се проводе у циљу превазилажења посљедица осмомјесечног хаваријског стања у Хидроелектрани Дубровник.

– Учесници састанка усагласили су да и руководство и радници свих предузећа која послују у саставу холдинга морају дати свој допринос и укључити се у провођењу мјера штедње и стабилизације постојећег стања. Синдикални представници информисани су и о тренутном стању инвестиционих активности у МХ ЕРС, а договорено је и активније праћење процеса реорганизације оператора дистрибутивног система између радних група, консултаната и запослених радника – наводе у ЕРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 6m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 51m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 39m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 0m
    0