Ко су Шопи из шопске салате?

13.09.2023. 13:48
0
ИЗВОР: istorijskizabavnik.rs

Шопска салата је већ деценијама омиљени додатак сваког већег оброка у Србији, а њена популарност љети, у сезони парадајза и краставаца, само порасте. И док већина људи воли ову освјежавајућу ђаконију од поврћа, мало је оних који знају - ко су Шопи који су “крстили” популарну салату?

За почетак треба рећи да је шопска салата традиционално јело балканске кухиње и да је као своје национално јело највише истичу Бугари, али и Македонци, Срби, као и поједини Турци и Грци.

Са друге стране, њена популарност шира је од простора нашег полуострва. О томе свједочи и чињеница да је 2014. на такмичењу које је организовао Европски парламент, управо шопска салата изабрана за најпопуларније национално јело Европе. Као првопласирана ова салата тада је освојила преко 20.000 гласова становника Европе, док је, поређења ради, на другом мјесту била хладна супа од цвекле из Литваније са “само” 5.000 гласова.

Ипак, док се и овог љета госте укусном поврћном ђаконијом од парадајза, краставца, лука, паприке и сира, мало је оних који ће се запитати - по коме је шопска салата добила име? Или…

Слика

Ко су Шопи из шопске салате?

Шопска салата се сматра насљеђем Шопа, припадника јужнословенских племена које је током средњег вијека насељавало централне дијелове Балканског полуострва.

Према Јовану Цвијићу, Шопи или Шопови су живјели на простору западне Бугарске, источне Македоније, југоисточне Србије, као и на малом дијелу данашње Грчке. Кажу да је "шопски дијалекат" крајем 19. вијека био спона између српског и бугарског језика.

Феликс Каниц у свом путопису “Србија, земља и становништво од римског доба до краја XIX вијека” каже да “Шопови живе на територији балканског превоја Гинци до јужно од Софије”.

Ово становиштво бавило се сточарством. Љето је проводило у својим катунима или бачијама истјерујући овце на пашу и у својој исхрани највише користило млијечне производе, а прије свега сир. Можда баш у овој чињеници треба тражити зачетак приче о чувеној салати!

Народ расут по Балкану

Под најездом Турака, Шопи су се селили и временом мијешали са другим балканским народима, а прије свега Бугарима, Србима и Македонцима. Највећи број њих данас је прихватио национални идентитет ових народа, мада још увијек има и оних који памте коријене и изјашњавају се као Шопи.

Највећи дио шопске популације данас живи у западној Бугарској. Софија се сматра за средиште овог подручја. Код нас, према попису из 2022. године, у Србији живи 256 Шопа.

А што се шопске салате тиче, њу данас као своје јело понајвише присвајају Бугари, мада ће вам на југу и југоистоку Србије, нарочито у босилеградском крају, рећи како је ово позната салата настала управо код њих.

Коментари 0
Повезане вијести
И биљке воле викенде И биљке воле викенде
Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО) Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
Оглас за посао на Цетињу из 1906: Поред српског, кандидат мора знати и неки од страних језика Оглас за посао на Цетињу из 1906: Поред српског, кандидат мора знати и неки од страних језика
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  17h 37m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  13h 10m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  20h 28m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  13h 16m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  18h 20m
  2