Ко су Шопи из шопске салате?

13.09.2023. 13:48
0
ИЗВОР: istorijskizabavnik.rs

Шопска салата је већ деценијама омиљени додатак сваког већег оброка у Србији, а њена популарност љети, у сезони парадајза и краставаца, само порасте. И док већина људи воли ову освјежавајућу ђаконију од поврћа, мало је оних који знају - ко су Шопи који су “крстили” популарну салату?

За почетак треба рећи да је шопска салата традиционално јело балканске кухиње и да је као своје национално јело највише истичу Бугари, али и Македонци, Срби, као и поједини Турци и Грци.

Са друге стране, њена популарност шира је од простора нашег полуострва. О томе свједочи и чињеница да је 2014. на такмичењу које је организовао Европски парламент, управо шопска салата изабрана за најпопуларније национално јело Европе. Као првопласирана ова салата тада је освојила преко 20.000 гласова становника Европе, док је, поређења ради, на другом мјесту била хладна супа од цвекле из Литваније са “само” 5.000 гласова.

Ипак, док се и овог љета госте укусном поврћном ђаконијом од парадајза, краставца, лука, паприке и сира, мало је оних који ће се запитати - по коме је шопска салата добила име? Или…

Слика

Ко су Шопи из шопске салате?

Шопска салата се сматра насљеђем Шопа, припадника јужнословенских племена које је током средњег вијека насељавало централне дијелове Балканског полуострва.

Према Јовану Цвијићу, Шопи или Шопови су живјели на простору западне Бугарске, источне Македоније, југоисточне Србије, као и на малом дијелу данашње Грчке. Кажу да је "шопски дијалекат" крајем 19. вијека био спона између српског и бугарског језика.

Феликс Каниц у свом путопису “Србија, земља и становништво од римског доба до краја XIX вијека” каже да “Шопови живе на територији балканског превоја Гинци до јужно од Софије”.

Ово становиштво бавило се сточарством. Љето је проводило у својим катунима или бачијама истјерујући овце на пашу и у својој исхрани највише користило млијечне производе, а прије свега сир. Можда баш у овој чињеници треба тражити зачетак приче о чувеној салати!

Народ расут по Балкану

Под најездом Турака, Шопи су се селили и временом мијешали са другим балканским народима, а прије свега Бугарима, Србима и Македонцима. Највећи број њих данас је прихватио национални идентитет ових народа, мада још увијек има и оних који памте коријене и изјашњавају се као Шопи.

Највећи дио шопске популације данас живи у западној Бугарској. Софија се сматра за средиште овог подручја. Код нас, према попису из 2022. године, у Србији живи 256 Шопа.

А што се шопске салате тиче, њу данас као своје јело понајвише присвајају Бугари, мада ће вам на југу и југоистоку Србије, нарочито у босилеградском крају, рећи како је ово позната салата настала управо код њих.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 25m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 31m
    0