Која занимања брзо дођу до посла, а ко је најдуже на бироу за запошљавање

03.11.2021. 19:18
5
ИЗВОР: capital.ba

До запослења у Републици Српској најбрже долазе професори математике и физике, информатике, дипломирани фармацеути, љекари, те инжењери електротехнике, који на запослење чекају просјечно до годину дана када је у питању висока стручна спрема.

У Заводу за запошљавање Републике Српске додају да посао дуже чекају радници природних наука: географије, професори физичког и здравственог васпитања, дипломирани журналисти, односно новинари.

- Просјечна дужина чекања на запослење на евиденцији незапослених лица зависи прије свега од степена стручне спреме, занимања које лице има, додатних знања и способности које посједује, покретљивости ван мјеста пребивалишта, колико је активно у тражењу посла, од броја исказаних потреба у том занимању, као и од броја незапослених лица евидентираних у том занимању - казали су из Завода.

Додају да је на евиденцији незапослених закључно са деветим мјесецом ове године евидентирано укупно 72.240 лица, што је за 12.968 или 15,2 одсто мање у односу на исти период лани када је било евидентирано 85.208 незапослених лица.

- Од укупног броја евидентираних лица у поменутом периоду 512 је мастера, 53 магистра, те 25 доктора наука - казали су у Заводу.

Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета у Бањалуци (ПМФ), казао је да математичари, информатичари и физичари најбрже долазе до посла јер су најпотребнији тржишту рада.

- С друге стране, чињеница је да су ранијих година студенти мање уписивали студијске програме математику и информатику - казао је Трбић и додао да су то два кључна разлога што овај кадар најбрже долази до посла.

Истиче да је разлог дужег чекања на посао професорима географије, али и новинарима тај што се раније доста студената уписивало у те смјерове, а нема толике потребе на тржишту рада за овај кадар.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, рекао је да међу високообразованим кадровима најбрже добију посао они који највише и уче.

- Уписна политика на факултетима нашкодила је оним људима које су похађали одређене факултете, јер се након завршетка школовања не могу запослити с тим занимањем. Оно што је битно јесте да се под хитно мора десити реорганизација смјерова на факултетима - казао је Аћић.

Како је рекао, и даље постоји велики број ученика који желе да студирају друштвене смјерове јер, како каже, немају информацију колико година након завршетка школовања морају чекати запослење.

О ситуацији на тржишту рада рачуна није водила ни Горана Поповић, професорица географије, која каже да јој се то сада обија о главу.

- Посао тражим већ неколико година. Дошла сам у ситуацију да након завршеног факултета више не могу да бирам, и то својом грешком, јер нисам водила рачуна о томе који су кадрови потребни послодавцима. С ове тачке гледишта данас бих радила било какав частан посао - тврди она.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 04.11.2021. 11:23
    Ovaj Aćić je u pravu, reorganizacija visokoškolskih ustanova ali pod uslovom da se ukinu one ustanove koje nisu u sklopu Univerziteta (imamo 2, sasvim dovoljno), kao i smjerovi na Univerzitetima koji ne prate tržište rada. Glupo je, da se blago izrazim, izvesti 4-5 generacija uzastopno npr. geografa, novinara, pedagoga, ... Pa za 4 generacije imamo oko 50 gore navedenih, a po dvije ili tri škole u gradovima, gdje s njima. Takođe, bolonjski sistem bodovanja donosi više štete nego koristi, nema osobe koja sada ne može završiti neki fakultet, naročito ako nije u sastavu Univerziteta. Sokolac, Kiseljak, Brčko, Travnik, Široki Brijeg,... rasadnici ekonomista koji ne znaju tablicu množenja, pravnika koji nisu čuli za Rimsko pravo, ...
  • Generic placeholder image
    Komesar 04.11.2021. 08:56
    Programi zapošljavaju, pa kada istekne opet nazad na biro
  • Generic placeholder image
    pale 04.11.2021. 08:27
    Zavod ih je dosta zaposlio, sve one što rade u zavodu
  • Generic placeholder image
    Skijaš 03.11.2021. 20:41
    Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je najbeskorisnija ustanova u cijeloj galaksiji. Služe jedino za uhljebljavanje stranačkih poslušnika i da ponekad izbace ispeglane statističke "podatke" koji veze s mozgom nemaju.
  • Generic placeholder image
    Mirce 03.11.2021. 20:29
    Zanimanje: Rođak, Kum, politicki pogodan - prvi dođe do posla.
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 30m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 48m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 46m
    1