Koja zanimanja brzo dođu do posla, a ko je najduže na birou za zapošljavanje

03.11.2021. 19:18
5
IZVOR: capital.ba

Do zaposlenja u Republici Srpskoj najbrže dolaze profesori matematike i fizike, informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, te inženjeri elektrotehnike, koji na zaposlenje čekaju prosječno do godinu dana kada je u pitanju visoka stručna sprema.

U Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske dodaju da posao duže čekaju radnici prirodnih nauka: geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, diplomirani žurnalisti, odnosno novinari.

- Prosječna dužina čekanja na zaposlenje na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja koje lice ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivno u traženju posla, od broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih lica evidentiranih u tom zanimanju - kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je na evidenciji nezaposlenih zaključno sa devetim mjesecom ove godine evidentirano ukupno 72.240 lica, što je za 12.968 ili 15,2 odsto manje u odnosu na isti period lani kada je bilo evidentirano 85.208 nezaposlenih lica.

- Od ukupnog broja evidentiranih lica u pomenutom periodu 512 je mastera, 53 magistra, te 25 doktora nauka - kazali su u Zavodu.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci (PMF), kazao je da matematičari, informatičari i fizičari najbrže dolaze do posla jer su najpotrebniji tržištu rada.

- S druge strane, činjenica je da su ranijih godina studenti manje upisivali studijske programe matematiku i informatiku - kazao je Trbić i dodao da su to dva ključna razloga što ovaj kadar najbrže dolazi do posla.

Ističe da je razlog dužeg čekanja na posao profesorima geografije, ali i novinarima taj što se ranije dosta studenata upisivalo u te smjerove, a nema tolike potrebe na tržištu rada za ovaj kadar.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je da među visokoobrazovanim kadrovima najbrže dobiju posao oni koji najviše i uče.

- Upisna politika na fakultetima naškodila je onim ljudima koje su pohađali određene fakultete, jer se nakon završetka školovanja ne mogu zaposliti s tim zanimanjem. Ono što je bitno jeste da se pod hitno mora desiti reorganizacija smjerova na fakultetima - kazao je Aćić.

Kako je rekao, i dalje postoji veliki broj učenika koji žele da studiraju društvene smjerove jer, kako kaže, nemaju informaciju koliko godina nakon završetka školovanja moraju čekati zaposlenje.

O situaciji na tržištu rada računa nije vodila ni Gorana Popović, profesorica geografije, koja kaže da joj se to sada obija o glavu.

- Posao tražim već nekoliko godina. Došla sam u situaciju da nakon završenog fakulteta više ne mogu da biram, i to svojom greškom, jer nisam vodila računa o tome koji su kadrovi potrebni poslodavcima. S ove tačke gledišta danas bih radila bilo kakav častan posao - tvrdi ona.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 04.11.2021. 11:23
  Ovaj Aćić je u pravu, reorganizacija visokoškolskih ustanova ali pod uslovom da se ukinu one ustanove koje nisu u sklopu Univerziteta (imamo 2, sasvim dovoljno), kao i smjerovi na Univerzitetima koji ne prate tržište rada. Glupo je, da se blago izrazim, izvesti 4-5 generacija uzastopno npr. geografa, novinara, pedagoga, ... Pa za 4 generacije imamo oko 50 gore navedenih, a po dvije ili tri škole u gradovima, gdje s njima. Takođe, bolonjski sistem bodovanja donosi više štete nego koristi, nema osobe koja sada ne može završiti neki fakultet, naročito ako nije u sastavu Univerziteta. Sokolac, Kiseljak, Brčko, Travnik, Široki Brijeg,... rasadnici ekonomista koji ne znaju tablicu množenja, pravnika koji nisu čuli za Rimsko pravo, ...
 • Generic placeholder image
  Komesar 04.11.2021. 08:56
  Programi zapošljavaju, pa kada istekne opet nazad na biro
 • Generic placeholder image
  pale 04.11.2021. 08:27
  Zavod ih je dosta zaposlio, sve one što rade u zavodu
 • Generic placeholder image
  Skijaš 03.11.2021. 20:41
  Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je najbeskorisnija ustanova u cijeloj galaksiji. Služe jedino za uhljebljavanje stranačkih poslušnika i da ponekad izbace ispeglane statističke "podatke" koji veze s mozgom nemaju.
 • Generic placeholder image
  Mirce 03.11.2021. 20:29
  Zanimanje: Rođak, Kum, politicki pogodan - prvi dođe do posla.
Povezane vijesti
Paljanin Petar Blagojević novi fudbaler Simm Baua Paljanin Petar Blagojević novi fudbaler Simm Baua
Korona virus odgodio suđenje Almiru Kujoviću Korona virus odgodio suđenje Almiru Kujoviću
FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke
Najčitanije
 • Đorđe Močević najbrži u plivanju za Časni krst na Željeznici u Vojkovićima
  4h 1m
  0
 • Povećana osnovica primanja za boračke kategorije u Srpskoj
  23h 7m
  0
 • Danas plivanje za Časni krst na rijeci Željeznici u Vojkovićima
  7h 31m
  0
 • Paljanin Petar Blagojević novi fudbaler Simm Baua
  18h 1m
  0
 • Zbog duga za RTV taksu zaplijenili mu traktorsku brnaču (FOTO)
  18h 41m
  3