Колико воде дневно требају уносити жене, а колико мушкарци

03.08.2023. 21:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Када људи размишљају о хидратацији, често се фокусирају на пића као што су вода, чај, сокови… Али тијело заправо добија значајну количину хидратације из хране коју једете јер храна богата водом може обезбиједити додатну хидратацију.

Према препорукама, жене би требало да уносе укупно 2,7 литара (око 11 шољица) воде дневно, док би мушкарци требало да имају за циљ 3,7 литара (око 16 шољица) укупне воде дневно. Важно је напоменути да сва ова "тотална вода“ не мора да потиче само од пића, већ може бити и резултат конзумирања хране.

Стручњак Рокане Ехсани, МС, РД, ЦССД, ЛДН, регистровани дијететичар и нутрициониста у Мајамију, наглашава важност воћа и поврћа у задовољавању потреба за хидратацијом.

Да бисте повећали унос хидратантне хране, Ехсани препоручује укључивање воћа и поврћа у сваки оброк. На примјер, за доручак можете јести воће попут бобичастог воћа или банану, а ако више волите укусан доручак, можете додати парадајз, лиснато поврће, паприке и печурке у тост од авокада и јаја.

Као ужину, умјесто нездравих грицкалица, можете јести комаде воћа са шаком орашастих плодова или воће са јогуртом, преноси б92.

За вечеру се препоручује да вам бар половина тањира буде попуњена поврћем. Умјесто да поједете парче или два броколија уз главни оброк попут тјестенине, пиринча или бифтека, користите припремљену салату или смрзнуто поврће које можете брзо припремити у микроталасној.

Ове једноставне промене у навикама у исхрани могу вам помоћи да повећате унос воде из хране, што доприноси бољој хидратацији тијела. Воће и поврће, поред хидратације, такође обезбјеђују важне хранљиве материје и влакна, чинећи њихову конзумацију корисним за опште здравље.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    milica 28.08.2023. 10:18
    Pijem kad mi se pije i kad sam zedna, nekad vise, nekad manje, zavisi sta sam jela i koliko se znojim, kolika je vrucina, a najbitnije da pijem cistu vodu iz Nobel uredjaja za preciscavanje vode, uzivam u svakom gutljaju, jer je tako hladna i pitka.
Повезане вијести
Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
Даме из Републике Српске које мијењају свијет Даме из Републике Српске које мијењају свијет
Жене боље тумаче емотиконе у порукама Жене боље тумаче емотиконе у порукама
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 3m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 47m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 52m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 56m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 23m
    0