Koliko vode dnevno trebaju unositi žene, a koliko muškarci

03.08.2023. 21:43
1
IZVOR: nezavisne.com

Kada ljudi razmišljaju o hidrataciji, često se fokusiraju na pića kao što su voda, čaj, sokovi… Ali tijelo zapravo dobija značajnu količinu hidratacije iz hrane koju jedete jer hrana bogata vodom može obezbijediti dodatnu hidrataciju.

Prema preporukama, žene bi trebalo da unose ukupno 2,7 litara (oko 11 šoljica) vode dnevno, dok bi muškarci trebalo da imaju za cilj 3,7 litara (oko 16 šoljica) ukupne vode dnevno. Važno je napomenuti da sva ova "totalna voda“ ne mora da potiče samo od pića, već može biti i rezultat konzumiranja hrane.

Stručnjak Rokane Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, registrovani dijetetičar i nutricionista u Majamiju, naglašava važnost voća i povrća u zadovoljavanju potreba za hidratacijom.

Da biste povećali unos hidratantne hrane, Ehsani preporučuje uključivanje voća i povrća u svaki obrok. Na primjer, za doručak možete jesti voće poput bobičastog voća ili bananu, a ako više volite ukusan doručak, možete dodati paradajz, lisnato povrće, paprike i pečurke u tost od avokada i jaja.

Kao užinu, umjesto nezdravih grickalica, možete jesti komade voća sa šakom orašastih plodova ili voće sa jogurtom, prenosi b92.

Za večeru se preporučuje da vam bar polovina tanjira bude popunjena povrćem. Umjesto da pojedete parče ili dva brokolija uz glavni obrok poput tjestenine, pirinča ili bifteka, koristite pripremljenu salatu ili smrznuto povrće koje možete brzo pripremiti u mikrotalasnoj.

Ove jednostavne promene u navikama u ishrani mogu vam pomoći da povećate unos vode iz hrane, što doprinosi boljoj hidrataciji tijela. Voće i povrće, pored hidratacije, takođe obezbjeđuju važne hranljive materije i vlakna, čineći njihovu konzumaciju korisnim za opšte zdravlje.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    milica 28.08.2023. 10:18
    Pijem kad mi se pije i kad sam zedna, nekad vise, nekad manje, zavisi sta sam jela i koliko se znojim, kolika je vrucina, a najbitnije da pijem cistu vodu iz Nobel uredjaja za preciscavanje vode, uzivam u svakom gutljaju, jer je tako hladna i pitka.
Povezane vijesti
Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet
Žene bolje tumače emotikone u porukama Žene bolje tumače emotikone u porukama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 51m
    8
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 52m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 35m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    11h 22m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    9h 5m
    0