Комуналном предузећу из Власенице подршка за пријем неквалификованих радника

26.08.2021. 15:21
0
ИЗВОР: Capital

Због задуживања, нерационалног пословања и беспотребног запошљавања, два комунална предузећа у Власеници су отишла у стечај.

Њихов посао је преузело треће, новоформирано предузеће које би могло да доживи исту судбину, све уз подршку Завода за запошљавање Републике Српске, пише портал Capital.

Наиме, Завод је комуналном предузећу ЈКП “Власеница” дао подстицај за запошљавање 15 радника углавном старије животне доби, без радног искуства и образовања.

За сваког примљеног радника су дали по 4.000 марака.

Програмом запошљавања циљних категорија у привреди, преко којег је ово комунално предузеће добило новац, је осмишљен тако да се за сваког запосленог без квалификација или старијег од 55 година даје додатни бонус од 10 одсто.

Слика

Фото: Capital

Портал Capital подсјећа да, након што су 2019. године предузећа “Водовод и канализација” и “Чистоћа” отишла у стечај, њихову дјелатност као и дио радника је преузело предузеће ЈКП “Власеница”.

Из опозиције у Власеници страхују како би и ово предузеће могло пропасти, ако се не искоријене старе навике.

Подсјећају и да је цех ранијег лошег вођења комуналних предузећа испоручен грађанима који сада плаћају најскупљу воду у Српској.

- Не видим позитивне промјене на терену, а које би настале као посљедица новог запошљавања. Знам да су кварови на водоводној мрежи чести и да је стање по том питању веома лоше. Одвоз смећа некако и функционише, мада се смеће и даље не вози на регионалну, већ на локалну депонију - каже за Capital одборник СДС-а у локалном пармаменту Мирослав Бобар.

Са друге стране, његов колега из скупштине уједно и директор ЈКП “Власеница” Александар Краљевић тврди како су нови радници били потребни те да неће бити ангажовани у администрацији, већ на терену.

- Већина су физички радници и старији од 45 година. Запослени су и магационери и инкасанти као и људи на одржавању водовода. У администрацију нећемо примати никога јер имамо три радника, што је сасвим довољно - каже Краљевић.

Он додаје како је отварањем нових 15 радних мјеста број запослених у предузећу 37, а што је испод 40 колико је планирано систематизацијом.

Иначе, цијена воде у Власеници је 1,60 КМ без ПДВ-а и међу најскупљим је у Републици Српској.

 

Аутор: Д.Товиловић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    9h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    10h 0m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    14h 5m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    14h 9m
    2
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    3h 40m
    0