Komunalnom preduzeću iz Vlasenice podrška za prijem nekvalifikovanih radnika

26.08.2021. 15:21
0
IZVOR: Capital

Zbog zaduživanja, neracionalnog poslovanja i bespotrebnog zapošljavanja, dva komunalna preduzeća u Vlasenici su otišla u stečaj.

Njihov posao je preuzelo treće, novoformirano preduzeće koje bi moglo da doživi istu sudbinu, sve uz podršku Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, piše portal Capital.

Naime, Zavod je komunalnom preduzeću JKP “Vlasenica” dao podsticaj za zapošljavanje 15 radnika uglavnom starije životne dobi, bez radnog iskustva i obrazovanja.

Za svakog primljenog radnika su dali po 4.000 maraka.

Programom zapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, preko kojeg je ovo komunalno preduzeće dobilo novac, je osmišljen tako da se za svakog zaposlenog bez kvalifikacija ili starijeg od 55 godina daje dodatni bonus od 10 odsto.

Slika

Foto: Capital

Portal Capital podsjeća da, nakon što su 2019. godine preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Čistoća” otišla u stečaj, njihovu djelatnost kao i dio radnika je preuzelo preduzeće JKP “Vlasenica”.

Iz opozicije u Vlasenici strahuju kako bi i ovo preduzeće moglo propasti, ako se ne iskorijene stare navike.

Podsjećaju i da je ceh ranijeg lošeg vođenja komunalnih preduzeća isporučen građanima koji sada plaćaju najskuplju vodu u Srpskoj.

- Ne vidim pozitivne promjene na terenu, a koje bi nastale kao posljedica novog zapošljavanja. Znam da su kvarovi na vodovodnoj mreži česti i da je stanje po tom pitanju veoma loše. Odvoz smeća nekako i funkcioniše, mada se smeće i dalje ne vozi na regionalnu, već na lokalnu deponiju - kaže za Capital odbornik SDS-a u lokalnom parmamentu Miroslav Bobar.

Sa druge strane, njegov kolega iz skupštine ujedno i direktor JKP “Vlasenica” Aleksandar Kraljević tvrdi kako su novi radnici bili potrebni te da neće biti angažovani u administraciji, već na terenu.

- Većina su fizički radnici i stariji od 45 godina. Zaposleni su i magacioneri i inkasanti kao i ljudi na održavanju vodovoda. U administraciju nećemo primati nikoga jer imamo tri radnika, što je sasvim dovoljno - kaže Kraljević.

On dodaje kako je otvaranjem novih 15 radnih mjesta broj zaposlenih u preduzeću 37, a što je ispod 40 koliko je planirano sistematizacijom.

Inače, cijena vode u Vlasenici je 1,60 KM bez PDV-a i među najskupljim je u Republici Srpskoj.

 

Autor: D.Tovilović (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (FOTO) Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (F...
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    6h 21m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    19h 31m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    20h 3m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    18h 22m
    0
  • Mladić izboden nožem u parku!
    22h 25m
    0