Контигент америчких војника упућен ка Мањачи

15.05.2021. 19:14
1
ИЗВОР: СРНА

 Контингент од око 360 америчких војника који је стигао данас у Сарајево цивилним авионом да би учествовао у заједничкој вјежби "Брзи одговор" упућен је у пратњи припадника Војне полиције Оружаних снага БиХ ка полигону на Мањачи, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Америчке војнике на аеродрому су дочекали министар одбране БиХ Сифет Поџић, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ за операције генерал-пуковник Ивица Јеркић, те командант НАТО штаба у Сарајеву бригадни генерал Ерик Фолкестад.

Поџић је истакао да је долазак америчких војника на заједничку вјежбу са Оружаним снагама БиХ потврда снажне опредијељености, подршке и помоћи САД процесу даљег учвршћивања мира и стабилности у БиХ и региону, додајући да је БиХ на томе захвална.

- Драго ми је да је БиХ и кроз ову вјежбу препозната као конструктиван члан евроатлантске заједнице с којом не дијелимо само исте безбједносне изазове, него и заједничке вриједност, а ево и одговорност за суочавање с потенцијалним опасностима. Стога, грађани БиХ могу бити поносни на све припаднике Оружаних снага БиХ и на њихово учешће у овој вјежби- каже Поџић.

Амбасадор Нелсон је истакао да ће ово бити највећа војна вјежба оружаних снага САД и БиХ до сада, те да представља изврсну прилику за обуку за обје земље и да ће "у наредних неколико седмица бити демонстрирана спремност и интероперабилност са НАТО-ом и савезницима".

-Драго ми је да можемо сарађивати и на овај начин- каже Нелсон.

У саопштењу се наводи да су амерички војници стигли цивилним авионом из САЂа, летом преко Њемачке.

Укупно око 500 припадника Оружаних снага БиХ и око 700 америчких војника учествоваће у вјежби "Брзи одговор 21", на полигонима Гламоча и Мањаче, те касарне и аеродрома Дубраве код Тузле.

Вјежбу "Брзи одговор 21" Предсједништво БиХ је одобрило у фебруару 2020. године.

Она је, како се наводи, дио велике мултинационалне вјежбе "Браниоци Европе" коју команда оружаних снага САД за Европу и Африку спроводи повезујући четири различите вјежбе на европском тлу.

Ријеч је о укупно око 28.000 учесника у четири повезане вјежбе, које ће се одржати на 31 војном полигону у 12 земаља, уз учешће оружаних снага из укупно 27 земаља.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    vox ex populi 16.05.2021. 08:08
    O jebem im mater! Kako ću proći preko Manjače? Ima li alternativa, osim Mrkonjić grada?
Повезане вијести
Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ
Током седмице из Авганистана евакуисано 2.500 Американаца Током седмице из Авганистана евакуисано 2.500 Американаца
Други дан војне вјежбе ОС БиХ и војске САД на Мањачи (ВИДЕО) Други дан војне вјежбе ОС БиХ и војске САД на Мањачи (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 21m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 13m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 4m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 56m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 49m
    0