Kontigent američkih vojnika upućen ka Manjači

15.05.2021. 19:14
1
IZVOR: SRNA

 Kontingent od oko 360 američkih vojnika koji je stigao danas u Sarajevo civilnim avionom da bi učestvovao u zajedničkoj vježbi "Brzi odgovor" upućen je u pratnji pripadnika Vojne policije Oružanih snaga BiH ka poligonu na Manjači, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Američke vojnike na aerodromu su dočekali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, američki ambasador u BiH Erik Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije general-pukovnik Ivica Jerkić, te komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad.

Podžić je istakao da je dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa Oružanim snagama BiH potvrda snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u BiH i regionu, dodajući da je BiH na tome zahvalna.

- Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član evroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste bezbjednosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim opasnostima. Stoga, građani BiH mogu biti ponosni na sve pripadnike Oružanih snaga BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi- kaže Podžić.

Ambasador Nelson je istakao da će ovo biti najveća vojna vježba oružanih snaga SAD i BiH do sada, te da predstavlja izvrsnu priliku za obuku za obje zemlje i da će "u narednih nekoliko sedmica biti demonstrirana spremnost i interoperabilnost sa NATO-om i saveznicima".

-Drago mi je da možemo sarađivati i na ovaj način- kaže Nelson.

U saopštenju se navodi da su američki vojnici stigli civilnim avionom iz SAĐa, letom preko Njemačke.

Ukupno oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika učestvovaće u vježbi "Brzi odgovor 21", na poligonima Glamoča i Manjače, te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Vježbu "Brzi odgovor 21" Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine.

Ona je, kako se navodi, dio velike multinacionalne vježbe "Branioci Evrope" koju komanda oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu.

Riječ je o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 zemalja, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    vox ex populi 16.05.2021. 08:08
    O jebem im mater! Kako ću proći preko Manjače? Ima li alternativa, osim Mrkonjić grada?
Povezane vijesti
Srpski general Gojko Knežević na čelu OS BiH Srpski general Gojko Knežević na čelu OS BiH
Tokom sedmice iz Avganistana evakuisano 2.500 Amerikanaca Tokom sedmice iz Avganistana evakuisano 2.500 Amerikanaca
Drugi dan vojne vježbe OS BiH i vojske SAD na Manjači (VIDEO) Drugi dan vojne vježbe OS BiH i vojske SAD na Manjači (VIDEO)
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    22h 27m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    49m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    18h 54m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    21h 42m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 3m
    0