Континуирана подршка малим произвођачима млијека са подручја општине Соколац

10.09.2020. 10:15
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Поштовани суграђани,

Реализацијом пилот пројекта „Подршка малим произвођачима млијека у Републици Српској“ путем Међународног фонда за пољопривредни развој – ИФАД, којим су поред наше Сарајевско-романијске регије обухваћени Подриње и Херцеговина, општина Соколац је продубила и оснажила сарадњу са мљекаром “Пађени”, која је започета 2013. године.

Пројекат се конкретно односи на набавку стеоних јуница, а реализовали су га: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС; Јединица за координацију пољопривредних пројеката; Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац, Општина Соколац и Мљекара „Пађени“.

Овога пута активности смо усмјерили ка јачању и подршци за пољопривредне произвођаче који су кооперанти мљекаре „Пађени“, а који имају до седам музних грла. На подручју наше општине ту могућност је искористило 29 проивођача. Набављено је 19 јуница расе Аустријски сименталац и 10 расе Чешки сименталац.

Десет одсто трошкова преузела је локална заједница, а остатак ће се реализовати директним плаћањем мљекари „Пађени“ или кроз млијеко. Општина Соколац је, будући да се већ осам година активно залаже и бори за повећање ове врсте производње, помогла једном броју пољопривредних произвођача код њиховог директног плаћања мљекари

Наше учешће у овом пројекту је 12.622,02 КМ, док је укупна вриједност пројекта за све регије и општине 147.681,00 КМ.

Када је мљекара “Пађени” у фебруару 2013. године започела са откупом млијека на подручју општине Соколац ми смо производили око милион литара млијека годишње. Тада се цијена млијека кретала између 0,50 и 0,60 КМ по литру, уз додатних 0,35 КМ само за екстра класу коју је стимулисала Влада Републике Српске.

Општина Соколац је желећи да да стимуланс произвођачима издвајала пет фенинга по литру. Било је то у складу са могућностима, али да се подржи и укаже на значај и важност ове врсте пољопривредне производње, да се охрабре они који су почињали овај посао, као и они који су планирали да започну.

Седам година касније, ми имамо податке да је из Сокоца у прошлој години мљекарама испоручено два и по милиона литара млијека, што је за 30.000 литара више него у рекордној 2018. години.

Ове године те бројке ће бити и веће јер смо већ у првом дијелу године остварили одличне резултате.

У посљедњих неколико година биљежимо дакле стални раст производње и откупа млијека захваљујући томе што редовност и сигурност исплате преузетог млијека отвара могућности проширења и повећања грла, те ствара жељу код људи да се окрену овој врсти пољопривредне производње.

Мљекара `Пађени` никада до сада није каснила са исплатом за преузете количине млијека, што је произвођачима најбитније.

Ми смо опредјељени да подржимо, помогнемо и охрабримо њих и њихове кооперанте да наставе са оваквим активностима.

Слика

Недавно је наш романијски скоруп-кајмак добио сертификате заштите географског поријекла, те је сада заштићен у свим земљама потписницама Лисабонског споразума. Овом заштитом створени су предуслови за развој препознатљивог бренда романијског скоруп-кајмака, што ће обезбиједити трајну конкурентску предност за произвођаче са ширег подручја Романије, те им омогућити лакши пласман и препознатљивост на свим тржиштима. Такође спречава се неовлаштена производња и стављање у промет скоруп-кајмака у свим земљама чланицама Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва.

Ово је одлична прилика да мљекара "Пађени" оствари контакте са Удружењем произвођача Романијски скоруп-кајмак које је основано је почетком 2014. године и окупља активне чланове са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица, како би остварили евентуалну сарадњу и пробој на европско тржиште.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 6m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 1m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 49m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 55m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 23m
    0