Контрола млијека под надзором ресорног министарства

27.12.2019. 10:50
0
ИЗВОР: Srna

Све фарме које су у систему откупа млијека у Српској под контролом су стручних служби Министарства пољопривреде, које контролишу квалитет млијека које се испоручује мљекарама.

У Српској на више од 1.100 откупних станица контролори узимају узорке за анализу од свих произвођача. Од квалитета млијека зависи даља испорука за јавну потрошњу и право на подстицаје ресорног министарства.

У Семберији је регистровано 1.300 произвођача млијека, који посједују око 7.400 музних грла. Редовним контролама квалитета млијека, које свакодневно раде откупљивачи и два пута мјесечно стручне службе ресорног министарства, у Српској је постигнут добар квалитет сировог млијека. Произвођачи знају да су хигијена у стаји и квалитетна исхрана музних грла неопходне за квалитет.

– Виме мора да буде добро опрано, крпа којом се брише и канта у коју се музе морају бити чисти и уредни. Просторија у којој се музе, лактофриз, све то мора бити чисто. Кад се води рачуна о свему, онда млијеко мора имати одговарајући квалитет – каже Снежана Игњић из Балатуна.

Додаје да је контрола квалитета млијека веома значајна.

– Висок проценат соматских ћелија указује на некакав упални процес у вимену и млијечним каналима. Онда су обавезни преглед и савјет ветеринара – каже Игњић.

Резултати анализе млијека су помоћ фармерима којима указују на проблеме у стаји и здравље грла.

Зоран Марјановић из Балатуна појашњава да анализа показује масну јединицу, присуство бактерија.

– Мора се водити рачуна о здравственом стању музних грла. Једино тако можемо имати екстра квалитет и остварити добит – каже овај фармер.

На великим фармама, гдје је затворен систем муже, много лакше се постиже квалитет млијека. Ипак, максимална пажња је константна.

Остоја Николић из Батковића, један од већих произвођача млијека у Семберији, каже да производња екстра класе млијека захтјева велики улог, те да би стога и цијена млијека требала бити већа.

– Охрабрује да се посљедњих година, захваљујући редовним подстицајима, ова производња исплати – каже Николић.

Добра сарадња фармера и стручних служби даје резултате. У оквиру редовних контрола млијека, провјерава се млијечна маст, соматске ћелије, протеини, бактерије. Резултати анализе су основа за остваривање права на премију.

Миле Новаковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди наглашава да контроле и показују право стање на терену.

– Поправља се и квалитет млијека, јер људима сваки дан указујемо шта је проблем. Ако се придржавају наших савјета, тај проблем се лако рјешава – каже Новаковић.

Појашњава да се млијеко које има испод 400.000 соматских ћелија и има испод 100.000 микроорганизама сврстава у е-класу.

– Осим хигијене, пожељно је прве млазеве млијека, који у себи садрже већи садржај микроорганизама, одвојити у посебне посуде. Такво млијеко се може прокухати и користити за сточну исхрану. Фармери који имају затворене системе муже обезбијеђени су додатним филтерима тако да се млијеко прије одласка у лактофриз филтрира. Ти системи се свакодневно перу, а прање траје по неколико сати, најчешће два сата, тако да је повећан систем дезинфекције – наглашава Новаковић.

Подршка 38 милиона КМ

Министарство пољопривреде сточарску производњу у Српској помаже кроз директну подршку подстицајима за текућу производњу, као и кроз дугорочну подршку кроз капитална улагања.

Директна подршка сточарској производњи само у прошлој години је износила око 38 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута
Поскупљењу млијека нема краја Поскупљењу млијека нема краја
Увоз и раст цијена млијека воде ка затварању фарми Увоз и раст цијена млијека воде ка затварању фарми
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 20m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 16m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 0m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 45m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 6m
    0