Корона успорава гласање

14.09.2020. 10:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Инструкција о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19 коју је израдила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ пуна је нејасноћа и инсистирање на њеном спровођењу умногоме ће отежати и драстично успорити изборни процес, што ће за посљедицу имати веома малу излазност на изборима заказаним за 15. новембар.

Мјерење температуре сваком бирачу, као и обавеза да на бирачко мјесто може ући само онолико бирача колико има гласачких кабина те осигуравање дистанце од минимално 1,5 метара, затим обавезна дезинфекција руку прије и након гласања довешће до огромних гужви, великих редова и знатно дужег времена за гласање појединаца него што је раније био случај.

У појединим случајевима када се утврди да неки бирач има повишену температуру, могуће је да дође и до краћег прекида гласања с обзиром на то да се њему не може забранити гласање, али да ће се послије тога морати детаљно дезинфиковати и очистити кабина.

Још једна од одредаба инструкције која ће успоравати изборни процес је и обавеза предсједника бирачког одбора или члана задуженог за контролу реда на бирачком мјесту да бирачко мјесто провјетрава сваких 60 минута.

- Ако се буде инсистирало на инструкцији, велико је питање како ће се одржати избори. Они свашта предвиђају, од провјетравања до мјерења температуре. Не знамо гдје наћи људе који ће то испоштовати и радити. Колико знам, Градска изборна комисија из Бањалуке од ЦИК-а је тражила појашњења одређених ствари које се чине нелогичним, али још није добила одговор- рекао је за "Независне" Александар Радета, члан Републичке изборне комисије Републике Српске.

Наглашава да је неопходно, док још није касно, наћи начин да се ријеше одређене ствари и нејасноће са ЦИК-ом, јер је велико питање и гдје пронаћи чланове бирачког одбора који ће "за ситне паре" испоштовати то што тражи Централна изборна комисија БиХ.

У ЦИК БиХ покушали смо сазнати докле се стигло са набавком опреме неопходне за изборе по инструкцији коју су сами направили, односно бесконтактних топломјера, заштитних одијела, рукавица, тоалет-папира, дезинфекционих средстава и другог, међутим нисмо успјели у тој намјери. ЦИК је недавно преко Савјета министара БиХ затражио и међународну помоћ у опреми за спровођење избора, међутим још нема информација да ли се и ко се одазвао.

И стручњаци у БиХ наглашавају да ће врло тешко бити одржати изборе уколико се буде инсистирало на инструкцији ЦИК-а, јер ће доћи до огромних гужви које ће сигурно одвратити дио бирача од гласања. Како истичу, све оно што се намеће као обавеза, као што је мјерење температуре или обавезна дезинфекција, утиче на бираче који ће остати код куће.

- Имали смо изборе у сусједним земљама и све је протекло без проблема у смислу да није било већих застоја, великог чекања, а и сами избори у Србији, Хрватској па и у Црној Гори нису драстично утицали на повећање броја заражених. ЦИК треба да учи из добрих примјера, епидемиолошке мјере треба поштовати, али не треба претјеривати - рекла је за "Независне" Тања Топић, политички аналитичар.

Наглашава да ЦИК нема компетенције да доноси епидемиолошке мјере питајући се с ким су се консултовали када су радили Инструкцију о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19, која је пуна нејасноћа. Такође, наглашава да постоји и парадоксална ситуација јер с једне стране и поред тачно прописаних епидемиолошких мјера које се у кампањи не поштују, ЦИК инсистира на њиховом спровођењу на дан избора.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 28m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 42m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 49m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 37m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 4m
    0