Корона вирус у новембру: Шта се све догодило у најтежем мјесецу од почетка пандемије

02.12.2020. 15:57
0
ИЗВОР: bbc.com/serbian

У посљедњих 30 дана у Србији су забиљежени дневни рекорди броја заражених и преминулих од посљедица корона вируса, преминуо је патријарх Српске православне цркве, маске су постале обавезне, али нису донијете ригорозније мјере.

Добре вијести стигле су из неколико лабораторија у којима се ради на потенцијалној вакцини за корона вирус, а творци ових вакцина тврде да су анализе показале високу ефикасност у борби против вируса.

Многе земље у свијету увеле су ригорозније мјере, усљед повећаног броја заражених и преминулих, у неким земљама региона су на снази забрана кретања и полицијски час.

У Србији нема ригорозних мјера какве су биле на почетку епидемије, а ђаци виших разреда основне школе и сви средњошколци од посљедњег дана новембра прешли су на онлајн наставу.

Посљедњег дана мјесеца у коме је обиљежено годину дана од појаве првог случаја заразе Ковидом-19, у свијету је регистровано скоро 63 милиона заражених, а преминуло је више од 1,4 милиона људи.

Дневни црни рекорди

Србија је новембар дочекала са 46.954 регистрована случаја, док је закључно са посљедњим даном мјесеца регистровано укупно 175.438 случајева заразе.

Само у посљедњих 30 дана у Србији забиљежено је више од 128.000 случајева заразе.

Током новембра биљежени су и дневни рекорди заражених, а највише позитивних било је 27. новембра, када је регистровано 7.780 случајева.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је неколико дана раније за РТС да је много више заражених него што је званично потврђено и да се бројка заражених може помножити са 10 да би се добио приближно тачан број.

- Ако откријемо 6.000, тог дана је 60.000 - рекао је Кон.

И број преминулих са неколико дневно, током новембра се повећао на неколико десетина дневно. Рекорд је забиљежен претпосљедњег дана у мјесецу - када је за 24 сата преминуло 65 људи.

Високе бројке забиљежене су и земљама региона.

У Хрватској је током новембра биљежено између двије и четири хиљаде случајева заражених дневно.

Укупан број заражених у тој земљи се са 46.547, колико је било посљедњег дана октобра, повећао на 128.442.

Слика

Број регистрованих случајева заражених вирусом корона у региону

Број преминулих је од 531 достигао 1.786.

Босна и Херцеговина је закључно са 30. новембром регистровала 87.907 заражених, док је посљедњег дана октобра било 46.639, а за мјесец дана је преминуло 1.499 људи.

Црна Гора је за мјесец дана регистровала више од 22.000 случајева, што је за скоро пет хиљада више него од почетка пандемије до почетка новембра. Само у новембру преминуло је 188 људи (од почетка пандемије укупно 478).

Словенија је у посљедњих 30 дана регистровала 42.867 случајева, а од почетка пандемије укупно 75.370. Од почетка пандемије преминуло је укупно 1.384, од чега само у новембру више од хиљаду људи.

Посљедњег дана октобра, у јужној српској покрајини Косову и Метохији је било укупно 18.910 заражених, док је посљедњег дана новембра регистровано укупно 39.596 заражених. За мјесец дана број преминулих порастао је са 674 на 1.016.

Сјеверна Македонија за мјесец дана регистровала је више случајева него од почетка пандемије. Посљедњег дана октобра било је 29.558 заражених, док је посљедњег дана новембра регистровано укупно више од 62.000 заражених.

И број преминулих се за посљедњих 30 дана готово удвостручио - са 977 на више од 1.750.

У свијету је број заражених за мјесец дана порастао са нешто више од 45 милиона на скоро 63 милиона. За мјесец дана преминуло је више од 200.000 људи.

Нове забране

Посљедњег дана новембра Кризни штаб за борбу са корона вирусом засиједао је и мада још није познато које мјере су предложене, епидемиолог Бранислав Тиодоровић је изјавио за телевизију Пинк да ће се односити на људе који долазе из иностранства.

Док у многим земљама постоје забране уласка страних држављана и на снази је полицијски час, у Србији нема ригорозних мјера.

Обавезно је ношење маски у затвореном, као и на отвореном гдје је немогуће држање дистанце, угоститељски објекти и тржни центри раде до 17 часова, а ученици виших разреда основне школе и средњошколци, од 30. новембра похађају онлајн наставу.

За разлику од почетка епидемије у марту, када је упркос много мањим бројкама, уведен полицијски час, сада нема назнака да би тако нешто могло да се догоди.

Епидемиолог Зоран Радовановић рекао је почетком новембра за ББЦ на српском да су људи од марта до данас изгубили повјерење у Кризни штаб и власт, те да је сада много теже наметати ригорозне мјере.

 - Проблем је што ми не инсистирамо ни на постојећим мерама. Ако је обавезно ношење маски у затвореном простору, онда треба кажњавати оне који их не носе - казао је Радовановић и додао да између ношења маски и полицијског часа постоји низ међурјешења, те да је проблем што се она не примењују.

Иван Бекјарев, патријарх Иринеј, Миша Алексић…

Уз рекордне бројке у новембру је постало све чешће да свако зна бар неког ко је имао или има корона вирус, а све више је и оних који познају неког ко је преминуо од посљедица Ковида-19.

Пошто је претпосљедњег дана октобра од посљедица корона вируса преминуо митрополит црногорско-приморски Амфилохије, двадесетак дана касније, преминуо је и поглавар Српске православне цркве Иринеј.

Посљедњих неколико дана новембра стигле су вијести и да је од посљедица короне преминуо бубњар "Амадеус бенда" Бојан Златановић Токан, у 45. години.

Од посљедица Ковида-19 крајем новембра у 67. години преминуо је и басиста рок групе "Рибља чорба" - Мирослав Миша Алексић.

Дан раније, преминуо је и басиста крагујевачког панк бенда "Човек без слуха" Микица Здравковић.

У Београду је преминуо глумац Ивана Бекјарев, а у Сарајеву његов колега Драган Јовичић, као и Хасан Муратовић, некадашњи министар и премијер Владе Босне и Херцеговине.

Слика

Фото: Илустрација

Вакцине - свјетло на крају тунела?

У мору лоших вијести о корона вирусу у земљи и свијету, у новембру су стигле и наде да се пандемији види крај.

Док се у свијету ради на више стотина вакцина против корона вируса, до сада их је неколико, како тврде њихови творци, показале високу ефикасност.

Прво је 9. новембра из компаније Фајзер и Бионтек (Pfizer and BioNTech) стигла вијест да је развијена прва вакцина на свијету против корона вируса.

Како је објављено, прелиминарне анализе показале су да је њихова вакцина „90 одсто ефикасна", уз коментар да је ово „сјајан дан за науку и човјечанство".

Америчка компанија Модерна посљедњег дана новембра поднијела је захтјев код надлежних у Америци и Европској унији за одобрење вакцине против корона вируса коју развија.

Одобрење би значило да вакцина може бити препоручена за широку употребу.

Ова компанија је 16. новембра објавила да је вакцина која штити од Ковида-19 готово 95 одсто дјелотворна.

И из Русије су стигле вијести да је вакцина Спутњик V, коју развијају њени стручњаци, више од 90 одсто ефикасна.

Свијет је 23. новембра сазнао како је британска вакцина за Ковид-19 АстраЗенеке и Оксфордског универзитета изузетно ефикасна у поодмаклом стадијуму испитивања.

У новембру су стигле и најаве да ће прве дозе вакцине у Србију стићи до краја године.

 Предсједник Србије Александар Вучић рекао је 16. новембра да ће држава „дати све од себе да покуша да набави вакцине до краја ове године, 500.000, милион доза...".

И Сања Радојевић Шкодрић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), рекла је да ће „прве дозе вакцине против корона вируса у Србију стићи пре Нове године и први услов је да вакцина буде безбедна".

Коментари 0
Повезане вијести
Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
Око 70 одсто анкетираних читалаца сматра да је минималац повећан само из разлога да би се пунио буџет Око 70 одсто анкетираних читалаца сматра да је минималац повећан само из разлога да би се ...
"Епл" најскупљи бренд на планети "Епл" најскупљи бренд на планети
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 6m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 19m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 50m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 13m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 10m
    0