Корона закључава капије домова за старе

07.09.2021. 09:04
0
ИЗВОР: Глас Српске

Нови талас вируса корона и појава делта соја пробудили су стари страх и забринутост, па су у појединим домовима за старе у Српској ових дана све посјете забрањене, а оброке корисницима послужују у собама како би на минимум свели могућност да се разболе.

Пандемија вируса корона већ годину и по кроји правила понашања и живота за све, па тако и у домовима за старе. Како би на минимум свели ризик да се зараза прошири међу корисницима, у бањалучком Дому пензионера од 1.  септембра нема више посјета ни испред установе, које су биле дозвољене током љета. Директорица Дома пензионера Гордана Лиховић појаснила је за “Глас Српске” да посјете нису дозвољене, али да корисници могу да изађу на терасе или у круг дома.

- Свјесни смо да њима та ограничења тешко падају, али једноставно морамо водити рачуна о њиховом здрављу. Појачали смо дезинфекцију и чишћење свих просторија - рекла је Лиховићева. Осим тога, додала је да корисници оброке и топле напитке добијају у своје собе.

Превентивне мјере у овој установи предузете су и због тога што имају заражених штићеника.

- Имамо пет корисника у изолационом блоку у дому, а пет је на болничком лијечењу. На корону је позитивна и једна радница, која се јавила са годишњег одмора да је позитивна, тако да се није вратила на посао - рекла је Лиховићева, нагласивши да запослени носе маске, визире и рукавице и док дијеле оброке корисницима.

Превентивне мјере предузели су и у Дому за старија лица у Калиновику, гдје већ седам дана нема посјета.

- На срећу, у цијелој општини је један потврђен случај заразе, тако да је епидемиолошка ситуација добра. Ипак, појачали смо хигијену и дезинфекцију и забранили посјете. С обзиром на то да је око 90 одсто вакцинисаних корисника, оброке имају у заједничком ресторану - казала је директорица те установе Слађана Вишњевац, нагласивши да прате епидемиолошку ситуацију у општини, те да ће, уколико дође до скока броја заражених, и они пооштравати мјере. Додала је да у дому бораве 43 корисника.

С обзиром на то да имају више од 95 одсто вакцинисаних и корисника и запослених, у Дому за старија лица “Сунце” у Рогатици дозвољавају десетоминутне посјете на отвореном, али оброке сервирају у собама.

- Средили смо један кутак у парку и на тераси гдје се одвијају посјете. Корисницима посебно значе посјете сродника, па настојимо да им то омогућимо поштујући све препоручене мјере - рекао је директор Дома Радомир Ћућула, додавши да тренутно имају 67 корисника.

У вакцину се уздају и у дервентском Дому за старија лица “Златни луг”, гдје су вакцину против вируса корона примили сви штићеници и радници.

- Мјера се држимо од првог дана. Посјете уз најаву у трајању од сат времена обезбјеђујемо у посебним просторијама - казала је директорица дома Данијела Земуновић Петровић, нагласивши да заражених у дому нема.

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 55m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 36m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 47m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 31m
    13