Кошарац нерационално трошио новац из буџета министарства

13.08.2021. 19:00
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Непостојање плана путовања, ретроактивно издавање путних налога, нерационално улагање у одржавање службених возила и многе друге неправилности открила је Канцеларија за ревизију институција БиХ током ревизије финансијског извјештаја Министарства спољне трговине и економских односа.

У ревизорском извјештају за прошлу годину наводи се да је то министарство у прошлој години располагало буџетом у износу од девет милиона марака.

Оно што је ревизорима запело за око јесу стимулације које су додјељиване мимо икаквог реда, и то на приједлог министра Сташе Кошарца.

Стимулације

У ревизорском извјештају се наводи да су укупна средства исплаћена за стимулације у 2020. години износила 40.860 КМ.

Према Правилнику о критеријумима за додјелу новчане награде запосленим, приједлог за то подноси руководилац организационе јединице, замјеник министра и секретар.

Међутим, ревизори су утврдили да је то прескочено, па је приједлоге за стимулацију, умјесто њих, давао министар Кошарац.

– Поступцима ревизије уочено је да је у децембру 2020. године исплаћена стимулација за 105 запослених, а да претходно није, у свим случајевима, осигуран приједлог руководилаца. Новчане награде су исплаћене на приједлог и по рјешењу министра – наводи се у ревизорском извјештају.

Додаје се да је у рјешењима као образложење за исплату новчане награде углавном наведено да је “ванредно повећан обим послова” или “квалитетно и ефикасно обављање послова прије планираних рокова”.

Појединачни износи стимулација износили су 230 КМ и 250 КМ.

– Не оспоравајући исплате стимулација у оправданим околностима и за изузетне резултате у пословању, сматрамо да исплата стимулације у једном мјесецу за значајан број запослених уз образложење повећаног обима послова, није примјерено, имајући у виду стварни обим посла и начин рада запослених у околностима узрокованим пандемијом корона вируса – истиче се у ревизорском извјештају.

Ревизори су констатовали да министарство није сачинило ни план службених путовања, а констатовано је и ретроактивно издавање путних налога, односно издавање путних налога након обављеног службеног пута.

Такође, уз поједине путне налоге нису приложени позиви за службени пут у иностранство и извјештаји са службеног пута као вјеродостојни документи на основу којих се признају и правилно обрачунавају трошкови службеног путовања.

Ревизори тврде да је министарство наставило и са економски неоправданим улагањима у службено возило за чије се одржавање дужи низ година издвајају значајна средства.

Укупни издаци за употребу службених возила у прошлој години износе 89.724 КМ. Упркос препоруци ревизора, министарство је и прошле године издвојило значајна средства за одржавање службеног возила “ауди А6” произведеног 2015. године, а која су износила 19.634 КМ.

У 2018. години улагања у наведено возило износила су 11.798 КМ а у 2019. години 16.233 КМ.

Запослења

У ревизорском извјештају се наводи да су у прошлој години у министарство запослене три особе на неодређено вријеме, и то путем јавног огласа за која није осигурана сагласност Савјета министара БиХ.

Утврђено је и да је по уговору о дјелу било ангажовано 19 особа, који су мјесечно добијали хонорар у распону од 150 до 2.500 КМ.

– Од укупно ангажованих 19 извршилаца њих седам је било ангажовано у кабинету министра уз образложење да није било простора за попуну упражњених радних мјеста у складу са законским прописима – наводи се у извјештају.

Додаје се да је ријеч о три техничка секретара, који су примали накнаду у висини од 800 КМ, а ангажовани су у периодима од два, седам и 12 мјесеци.

Кабинет министра ангажовао је на период од шест мјесеци једну особу за послове припреме и вођење прес конференција, писања саопштења за јавност, коју су плаћали 1.000 КМ мјесечно.

За два савјетника министра, који су били ангажовани на пет мјесеци, издвајано је 900 КМ и 1.500 КМ мјесечно, док је 1.500 КМ мјесечно добијао возач министра, који је био ангажован током цијеле године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Plač 14.08.2021. 12:52
    Pa zar Staša? 😦😲
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Бивша супруга Сташе Кошарца о насиљу које је трпјела Бивша супруга Сташе Кошарца о насиљу које је трпјела
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    12h 56m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 19m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 52m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 49m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 40m
    0