Кошарац тражи помоћ од Затлера због одлуке Хрватске о прекатегоризацији прелаза

25.05.2021. 17:14
0
ИЗВОР: СРНА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је хитну реакцију шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Затлера због најаве да ће Хрватска извршити прекатегоризацију пет граничних прелаза са БиХ који су раније кориштени за транзитни саобраћај теретних возила.

- Оваква одлука Хрватске произвешће низ негативних посљедица за значајан дио привреде у Републици Српској и Федерацији БиХ, јер се у великој мјери ограничава, компликује и продужава спољнотрговински промет, као и вријеме транспорта роба по претходно утврђеним путним правцима који повезују БиХ и ЕУ-  навео је Кошарац.

Кошарац је упутио допис Затлеру након што је хрватско Министарство мора, промета и инфраструктуре усвојило Правилник о одређивању јавних путева по којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила кроз Хрватску.

Тим документом су једнострано одређени путеви по којима се мора одвијати транспортни промет теретних возила носивости изнад 7,5 тона и укупне дужине до 14 метара.

Кошарац је упозорио да је тај правилник једнострани акт, да је у супротности са Уговором БиХ и Хрватске о граничним прелазима и са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ.

Он је истакао да је Правилником пропуштено утврђивање јавних путева који воде до пет граничних прелаза између БиХ и Хрватске, а дефинисани су као гранични прелази за међународни друмски превоз робе на основу Уговора БиХ и Хрватске о граничним прелазима, саопштено је из Министарства спољне трговине у Савјету министара.

Кошарац је истакао да је на овај начин онемогућено кориштење пет граничних прелаза за транзит робе из БиХ кроз Хрватску за возила поменуте носивости и дужине.

Према његовим ријечима, неопходно је да ЕУ пружи помоћ и подршку како би се ово питање ријешило у најбољем интересу за привреднике из БиХ.

Он је замолио Затлера да узме у обзир наведени и да хитно реагује ради отклањања пропуста насталих доношењем поменутог правилника, те његовог усклађивања са Уговором БиХ и Хрватске о граничним прелазима, као и са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању.

Хрватска би могла затворити пет граничних прелаза на граници са БиХ, који су раније кориштени за транзитни промет теретних возила, према документу који је Спољнотрговинска комора БиХ упутила Савјету министара, што би земљи могло нанијети економску штету.

Спољнотрговинска комора БиХ саопштила је да Хрватска планира да прекатегоризује пет граничних прелаза за промет теретних возила Иваница-Горњи Бргат, Велика Кладуша-Маљевац, Брчко-Гуња, Стрмица-Стрмица и гранични прелаз Осоје-Вињани Горњи.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Бивша супруга Сташе Кошарца о насиљу које је трпјела Бивша супруга Сташе Кошарца о насиљу које је трпјела
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 9m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 11m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 4m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 9m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 12m
    1