Кошево: Освештање капеле Видовданских хероја

12.10.2019. 09:47
0
ИЗВОР: Srna

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештаће данас обновљену Капелу видовданских хероја на српском православном гробљу Светих архангела Михаила и Гаврила на Кошеву, у Сарајеву.

Објекат српско-византијске архитектуре подигнут је као спомен-обиљежје свим припадницима "Младе Босне" који су организовали и извели атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. године, саопштено је из Митрополије дабробосанске.

Капелу је пројектовао познати српски архитекта поријеклом из Дубровника Александар Дероко, а подигла ју је 1939. године Српска православна црквена општина Сарајево, уз благослов тадашњег митрополита дабробосанског Петра Зимоњића /Свештеномученика Петра/.

Овај знаметити објекат чини посебним то што је саграђен од надгробних споменика са древног, вишевјековног српског сарајевског гробља које је порушено да би ту била подигнута зграда у којој су сада смјештене заједничке институције БиХ.

Међу многим познатим Србима, који су билли сахрањени на старом гробљу, су војвода Голуб Бабић из Трубара - вођа српског устанка на Тромеђи 1875. године, Стака Скендерова, племенита Енглескиња Мис Ирби и многи други.

"Мудри Александар Дероко захтијевао је да натписи на споменицима и крстовима буду окренути тако да и данас можемо читати имена оних чији су споменици порушени, а њихова гробна мјеста прекопана и девастирана на старом српском сарајевском гробљу", напомињу из Митрополије.

Влада Кантона Сарајево издвојила је средства којима је 2018. године капела обновљена.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Два аутомобила горјела у Сарајеву Два аутомобила горјела у Сарајеву
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Освештан обновљени манастир Рмањ Освештан обновљени манастир Рмањ
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    18h 3m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    19h 52m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    14h 21m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    14h 8m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    17h 30m
    2