Koševo: Osveštanje kapele Vidovdanskih heroja

12.10.2019. 09:47
0
IZVOR: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće danas obnovljenu Kapelu vidovdanskih heroja na srpskom pravoslavnom groblju Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Koševu, u Sarajevu.

Objekat srpsko-vizantijske arhitekture podignut je kao spomen-obilježje svim pripadnicima "Mlade Bosne" koji su organizovali i izveli atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. godine, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Kapelu je projektovao poznati srpski arhitekta porijeklom iz Dubrovnika Aleksandar Deroko, a podigla ju je 1939. godine Srpska pravoslavna crkvena opština Sarajevo, uz blagoslov tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića /Sveštenomučenika Petra/.

Ovaj znametiti objekat čini posebnim to što je sagrađen od nadgrobnih spomenika sa drevnog, viševjekovnog srpskog sarajevskog groblja koje je porušeno da bi tu bila podignuta zgrada u kojoj su sada smještene zajedničke institucije BiH.

Među mnogim poznatim Srbima, koji su billi sahranjeni na starom groblju, su vojvoda Golub Babić iz Trubara - vođa srpskog ustanka na Tromeđi 1875. godine, Staka Skenderova, plemenita Engleskinja Mis Irbi i mnogi drugi.

"Mudri Aleksandar Deroko zahtijevao je da natpisi na spomenicima i krstovima budu okrenuti tako da i danas možemo čitati imena onih čiji su spomenici porušeni, a njihova grobna mjesta prekopana i devastirana na starom srpskom sarajevskom groblju", napominju iz Mitropolije.

Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je sredstva kojima je 2018. godine kapela obnovljena.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dva automobila gorjela u Sarajevu Dva automobila gorjela u Sarajevu
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Osveštan obnovljeni manastir Rmanj Osveštan obnovljeni manastir Rmanj
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    20h 9m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    21h 58m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    16h 27m
    16
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    16h 14m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    19h 36m
    2