Косидба, балирање и жетва скупљи и до 50 одсто

30.05.2022. 10:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Косидба траве, балирање сијена и жетва житарица у Босни и Херцеговини ће бити доста скупљи у односу на претходну годину.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Репблике Српске, рекао је за „Независне новине" да цијене горива и репроматеријала формирају цијену балирања сијена.

- Репроматеријал је много поскупио. Лани је ролна најлона за балирање сијена коштала од 150 КМ до 160 КМ, а тренутна цијена је 240 КМ - рекао је Усорац.

Додао је да је главни сегмент балирања и косидбе траве нафта, која је, како је истакао, ове године дупло скупља у односу на претходну.

- Косидба је дупло скупља. Ја сам неки дан овогодишњу косидбу платио дупло више него прошле године - истакао је Усорац.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, казао је за „Независне новине" да је поскупљење косидбе траве, балирања сијена и жетве житарица неминовно.

- Пшеница ће сигурно бити далеко скупља него прошле године. Прошлогодишња цијена жетве пшенице била је 350 КМ по хектару, без складиштања и без превоза - рекао је Хасановић и додао да ће цијена ове године бити виша, односно и до 500 КМ.

- Уколико ускоро не буде усвојена иницијатива за смањење акциза, грађани ће се наћи у великом проблему, а удар на њихов џеп ће бити још већи - објаснио је Хасановић.

Истиче да ће цијене балирања бити доста веће у односу на претходну годину.

- Бала сијена, која тежи од 11 до 15 килограма, прошле године је коштала до пет КМ, а ове године очекујемо више цијене - рекао је Хасановић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, рекао је за „Независне новине" да систем треба прилагодити пољопривредницима да би се ова тешка ситуација лакше превазишла.

- Људи нису свјесни како ће се ово одразити на сам приход који ћемо видјети тек на јесен. Ако ми у својим амбарима не будемо имали довољно хране, немамо се у шта друго уздати - рекао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, некада су се за једну марку могле избалирати три бале сијена.

- Сада за марку можете избалирати једну или евентуално двије - рекао је Бакајлић.

Како је за „Независне новине" рекао Мирко М., пољопривредник из Бијељине, поскупљење је очекивао, али се нада да ће то бити сразмјерно потрошачкој моћи пољопривредника.

- Разумијем да мора доћи до поскупљења, али апелујем на надлежне да то поскупљење буде сразмјерно - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Нема традиционалне косидбе на Гвозну код Калиновика због епидемиолошких мјера Нема традиционалне косидбе на Гвозну код Калиновика због епидемиолошких мјера
Цијене ђубрива скочиле, биће скупља и сјетва Цијене ђубрива скочиле, биће скупља и сјетва
За кукуруз ове године неће бити зиме За кукуруз ове године неће бити зиме
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 11m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 55m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 0m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 4m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 31m
    0