Kosidba, baliranje i žetva skuplji i do 50 odsto

30.05.2022. 10:13
0
IZVOR: nezavisne.com

Kosidba trave, baliranje sijena i žetva žitarica u Bosni i Hercegovini će biti dosta skuplji u odnosu na prethodnu godinu.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Repblike Srpske, rekao je za „Nezavisne novine" da cijene goriva i repromaterijala formiraju cijenu baliranja sijena.

- Repromaterijal je mnogo poskupio. Lani je rolna najlona za baliranje sijena koštala od 150 KM do 160 KM, a trenutna cijena je 240 KM - rekao je Usorac.

Dodao je da je glavni segment baliranja i kosidbe trave nafta, koja je, kako je istakao, ove godine duplo skuplja u odnosu na prethodnu.

- Kosidba je duplo skuplja. Ja sam neki dan ovogodišnju kosidbu platio duplo više nego prošle godine - istakao je Usorac.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kazao je za „Nezavisne novine" da je poskupljenje kosidbe trave, baliranja sijena i žetve žitarica neminovno.

- Pšenica će sigurno biti daleko skuplja nego prošle godine. Prošlogodišnja cijena žetve pšenice bila je 350 KM po hektaru, bez skladištanja i bez prevoza - rekao je Hasanović i dodao da će cijena ove godine biti viša, odnosno i do 500 KM.

- Ukoliko uskoro ne bude usvojena inicijativa za smanjenje akciza, građani će se naći u velikom problemu, a udar na njihov džep će biti još veći - objasnio je Hasanović.

Ističe da će cijene baliranja biti dosta veće u odnosu na prethodnu godinu.

- Bala sijena, koja teži od 11 do 15 kilograma, prošle godine je koštala do pet KM, a ove godine očekujemo više cijene - rekao je Hasanović.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, rekao je za „Nezavisne novine" da sistem treba prilagoditi poljoprivrednicima da bi se ova teška situacija lakše prevazišla.

- Ljudi nisu svjesni kako će se ovo odraziti na sam prihod koji ćemo vidjeti tek na jesen. Ako mi u svojim ambarima ne budemo imali dovoljno hrane, nemamo se u šta drugo uzdati - rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, nekada su se za jednu marku mogle izbalirati tri bale sijena.

- Sada za marku možete izbalirati jednu ili eventualno dvije - rekao je Bakajlić.

Kako je za „Nezavisne novine" rekao Mirko M., poljoprivrednik iz Bijeljine, poskupljenje je očekivao, ali se nada da će to biti srazmjerno potrošačkoj moći poljoprivrednika.

- Razumijem da mora doći do poskupljenja, ali apelujem na nadležne da to poskupljenje bude srazmjerno - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema tradicionalne kosidbe na Gvoznu kod Kalinovika zbog epidemioloških mjera Nema tradicionalne kosidbe na Gvoznu kod Kalinovika zbog epidemioloških mjera
Cijene đubriva skočile, biće skuplja i sjetva Cijene đubriva skočile, biće skuplja i sjetva
Za kukuruz ove godine neće biti zime Za kukuruz ove godine neće biti zime
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 38m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 33m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 38m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 41m
    1