Косово и Метохија међу највећим лежиштима угља у Европи

09.06.2022. 11:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Косово и Метохија је једно од највећих лежишта угља у Европи и на њему се налази више од 79 одсто резерви којима Србија располаже, изјавио је Ивица Јаковљевић са Факултета техничких наука у Косовској Митровици.

- Када погледате геолошке резерве које су 14,7 милијарди тона или оне које се могу користити у термоелектранама, могућности за развој су огромне - нагласио је Јаковљевић.

Он је за РТС рекао да, нажалост, нису реализовани планови Електропривреде Србије /ЕПС/ за развој угља и термоенергије на Косову и Метохији, а власт самопроглашеног Косова није отварала нове површинске копове, нити градила нове електране.

Према његовим ријечима, данас се производи од осам до девет милиона тона лигнита на годишњем навоу, од тога 93 одсто иде за термоелектрану остало за широку потрошњу.

Јаковљевић је навео да се производња одвија на само једном површинском копу Сибовац, али је то недовољно за потребе на простору Косова и Метохије и зато се током зиме врше рестрикције струје.

Он је подсјетио да је послије 1999. године /НАТО бомбардовања Србије/ са Косова и Метохије протјерано 4.000 људи са радних мјеста у области енергетике.

- Ресурса има, они су огромни. Само планови ЕПС-а су ишли да се до 2012. године изгради 2.100 мегавата нових термоелектрана. Угља може да има за продају, делимично се користи за широку потрошњу - напоменуо је Јаковљевић.

Он је додао да, међутим, ЕПС нема увид да ли производња може да се повећа, а постоје и проблеми у вези са транспортом.

- Лигнит не трпи дуги транспорт, железница не функционише, може се организовати камионски транспорт, али то би подразумевало већу логистику. Од 2000. године управљање је преузела косовска енергентска компанија, многи планови очигледно нису се реализовали, а потенцијал је огроман - истакао је Јаковљевић.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је јуче у Охриду, на самиту "Отвореног Балкана", да ће понудити Приштини бартер аранжман за испоруку лигнита са Косова и Метохије у замјену за струју.

Вучић каже да ако у Приштини неће такву врсту аранжмана, Београд је спреман да плати квалитетан лигнит.

На Косову и Метохији нема нафте и гаса, али има угља. 

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке... Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке...
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 53m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 46m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 23m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 38m
    0