Kosovo i Metohija među najvećim ležištima uglja u Evropi

09.06.2022. 11:00
0
IZVOR: srna.rs

Kosovo i Metohija je jedno od najvećih ležišta uglja u Evropi i na njemu se nalazi više od 79 odsto rezervi kojima Srbija raspolaže, izjavio je Ivica Jakovljević sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

- Kada pogledate geološke rezerve koje su 14,7 milijardi tona ili one koje se mogu koristiti u termoelektranama, mogućnosti za razvoj su ogromne - naglasio je Jakovljević.

On je za RTS rekao da, nažalost, nisu realizovani planovi Elektroprivrede Srbije /EPS/ za razvoj uglja i termoenergije na Kosovu i Metohiji, a vlast samoproglašenog Kosova nije otvarala nove površinske kopove, niti gradila nove elektrane.

Prema njegovim riječima, danas se proizvodi od osam do devet miliona tona lignita na godišnjem navou, od toga 93 odsto ide za termoelektranu ostalo za široku potrošnju.

Jakovljević je naveo da se proizvodnja odvija na samo jednom površinskom kopu Sibovac, ali je to nedovoljno za potrebe na prostoru Kosova i Metohije i zato se tokom zime vrše restrikcije struje.

On je podsjetio da je poslije 1999. godine /NATO bombardovanja Srbije/ sa Kosova i Metohije protjerano 4.000 ljudi sa radnih mjesta u oblasti energetike.

- Resursa ima, oni su ogromni. Samo planovi EPS-a su išli da se do 2012. godine izgradi 2.100 megavata novih termoelektrana. Uglja može da ima za prodaju, delimično se koristi za široku potrošnju - napomenuo je Jakovljević.

On je dodao da, međutim, EPS nema uvid da li proizvodnja može da se poveća, a postoje i problemi u vezi sa transportom.

- Lignit ne trpi dugi transport, železnica ne funkcioniše, može se organizovati kamionski transport, ali to bi podrazumevalo veću logistiku. Od 2000. godine upravljanje je preuzela kosovska energentska kompanija, mnogi planovi očigledno nisu se realizovali, a potencijal je ogroman - istakao je Jakovljević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče u Ohridu, na samitu "Otvorenog Balkana", da će ponuditi Prištini barter aranžman za isporuku lignita sa Kosova i Metohije u zamjenu za struju.

Vučić kaže da ako u Prištini neće takvu vrstu aranžmana, Beograd je spreman da plati kvalitetan lignit.

Na Kosovu i Metohiji nema nafte i gasa, ali ima uglja. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 34m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 29m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 17m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 23m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 51m
    0