Креативна рециклажа: Искористив намјештај од старих гајбица (ФОТО)

19.07.2020. 22:06
0
ИЗВОР: Nezavisne

Дрвене кутије су обично врло отпорне и направљене су за кориштење годинама, стога их и није тешко рециклирати једном када престану бити кориштене за њихову основну намјену.

Можете их искористити као занимљиве употребне предмете и намјештај за било који дио у дому. Потражите неку стару гајбу која вам лежи у гаражи или на тавану и направите од ње нешто креативно.

Дрвене кутије у простор уносе "винтиџ", осећај старине, а истовремено су врло практичне. Можете их искористити као фиоке у кухињи, као регал за књиге у дневној соби или их претворити у клупски столић. У спаваћој соби могу замијенити ноћни ормарић, у купатилу ормарић за пешкире и хигијенске производе. О дечјој соби не треба ни да говоримо јер су гајбице одличне за спремање играчака.

Дрвене гајбице могу се трансформисати у мноштво фантастичних комада намештаја, битно је само да будете мало маштовити. Не само што је овакав намештај веома приступачан за ваш џеп, већ може бити сјајан пројекат за вашу породицу или пријатеље.

Старе гајбице могу се искористити на много начина. Али прије него што почнете са креативним радом, добро их очистите, премажите заштитним лаком за дрво и потом офарбајте у жељену боју. У зависности од тога шта желите да направите, можда ће вам бити потребни и додатни елементи, попут точкића, ногара, текстила, спужве, канапа... И њих можете рециклирати и преузети са старог намештаја, што ће вашем новом комаду дати посебан шарм.

1: Кутија са точкићима:

Дрвену гајбицу префарбајте заштитним слојем за дрво, затим је окрените наопачке и зашрафите јој четири точкића. Ако има отворе, провуците комад канапа и направите дршке. У овакву покретну кутију можете одлагати декице, новине, магазине, креме, свеске и све ситнице које вам падну на памет.

Слика

2: Једноставан ципеларник:

Искористите више дрвених гајбица за овај пројекат. Зашрафите их једну за другу, по жељи можете додати ногаре. Полица не мора да буде симетрична. Овакав јефтини ципеларник, веома је практичан за све оне који не желе или немају пуно новца да одвоје за овакав комад намјештаја. Такође је идеалан за станове са мањом квадратуром, јер не заузимају пуно простора и лако се помјерају.

Слика

3: "Згодна" комодица:

Уз помоћ једне дрвене гајбе и три пара ногара (по вашем избору) трансформишите је у малену комоду која може ићи у било који ћошак стана!

Слика

4: Столић за дневни боравак:

Уз помоћ точкића и фарбе по избору можете направити столић за ваш дневни боравак са минималним трошковима! Можете такође додати и стакло преко њега.

Слика

Полица за књиге или витрина:

Спојите гајбице заједно и префарбајте бојом за дрва. Ваша полица/витрина је готова, а сами можете да одредите висину и ширину те увијек да додате коју гајбицу ако вам затреба још простора.

Слика

Предности дрвеног намјештаја у дому:

Данас произвођачи намјештаја користе прилично широк распон различитих материјала, што значајно проширује избор дизајна намјештаја. Стаклени, пластични, метални намјештај за стамбене просторе осваја љубав потрошача.

Али и даље постоји велика потражња за природношћу и еколошком пријатношћу, односно за дрвеним предметима у ентеријеру. Дрвени намјештај има велики број позитивних квалитета. Еколошка чистоћа и природност су водеће ставке. Дрвени намјештај не изазва развој алергијских реакција, тровања и других здравствених проблема код људи или кућних љубимаца. Материјали попут бора, смреке и јеле позитивно дјелују на људе с болестима дисајног система. Дрво се такође добро слаже с многим другим материјалима: стаклом, металом и каменом. Такође, имајте на уму да су шеме боја природног дрвета врло разнолике, што вам може омогућити при одабиру опције за било који стил ентеријера.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Старе гуме не могу ни депоновати ни рециклирати Старе гуме не могу ни депоновати ни рециклирати
Мјесечни извоз намјештаја из БиХ премашио 100 милиона марака Мјесечни извоз намјештаја из БиХ премашио 100 милиона марака
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    18h 31m
    0
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    13h 28m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    18h 48m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    17h 53m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    19h 24m
    5